Höstig frestelse med svamp och rotsaker

Enkel gratäng i ugn

När det är höst passar det bra med värmande grytor och gratänger. Varför inte skoja till det hela och tillaga gratängen i en gryta? Det funkar fint om du har en ugnsfast sådan. Självklart kan man också göra en höstig frestelse med svamp och rotsaker i en helt vanlig gratängform.

Den här frestelsen är som en Janssons Frestelse med rotsaker. Jag tycker väldigt mycket om ansjovis, så det brukar inte stoppa mig från att smaksätta maten med denna underbara lilla fisk när som helst – inte bara till jul. Har du exempelvis provat ansjovis i hamburgarna? Det är hur gott som helst!

Höstig Janssons Frestelse

Arla Smör SprayGillar man ansjovis tar man två burkar. Eftersom rotsakerna inte innehåller lika mycket stärkelse behövs ett par ägg för att få en stabilare bas. Visst går det utan, men den blir som sagt lite fastare med ägg. Tål man inte ägg kan man byta dessa mot 2 matskedar majsstärkelse som man rör ut i grädden.

Är man glutenintolerant kan man skippa ströbrödet på toppen eller välja glutenfritt ströbröd. Detta finns att hitta i de flesta välsorterade matbutikerna. Allra godast blir det om man han lite smör ovanpå ströbrödet, då använder jag Arlas fiffiga spraysmör.

Höstig frestelse med svamp och rotsaker

För: 4 personer
Temperatur: 200°C

Höstig janssons frestelse med svamp och rotsaker

1 stor gul lök
400g rotselleri
3 morötter
3 stora rödbetor (cirka 400g)
5 dl blandsvamp
70g färsk bladspenat
3 ägg
5 dl grädde
1 burk ansjovis (125g)
salt, peppar, vitlökspulver
0,5 dl ströbröd

1. Rensa svampen och skär den till mindre bitar. Hetta upp en panna och ha ner svampen. Stek till vätskan börjar reduceras och ha då ner en klick smör, salt, peppar och lite lökpulver. Grovhacka löken och ha ner med svampen. När löken börjar bli genomskinlig och mjuk är den klar.

2. Skala rotselleri, morötter och rödbetor. Strimla på en mandolin, för hand eller kör i en matberedare. Blanda rotsakerna med den stekta löken, svampen och bladspenat.

3. Vispa ihop ägg och grädde med ansjovisspad, salt, peppar och en nypa vitlökspulver.

4. Smöra en ugnsfast form och fördela ut ett lager rivna rotsaker. Fördela ut ett lager ansjovis och sedan ett lager rotsaker. Fortsätt så hela vägen upp. Slå över stanningen och strössla över ströbröd. Grädda i 200°C i cirka 60 minuter. Om gratängen börjar bli bränd på ytan, lägg över ett lager aluminiumfolie när den är i ugnen. Servera till rödvinet Prohibition Zinfandel (74299).

Rekommenderat vin till: Prohibition Zinfandel (74299) 99:-


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.