Höstig Janssonpaj

Potatisens dag

Idag är det Potatisens dag – alltså ännu en specialdag att hålla reda på. Potatisens dag instiftades av Potatisakademien som tyckte att vi borde fira vilken fin råvara vi faktiskt har möjlighet att njuta av. Och det ÄR en fin råvara som går att variera i oändlighet och svår att misslyckas med.

Idag får du även ett potatisrecept hos FoodMonitor som recept som passar till fördrinken. Till det bjuds även lite potatiskuriosa som du kan impa på polarna med till förtugget. Det är ju trots allt inte bara fredag idag – det är lönefredag! Det om något måste vara det perfekta tillfälle att unna sig något extra lyxigt? Kanske till om med bjuda över några vänner och ha det lite trevligt?

Höstig Janssonpaj

Höstig Janssonpaj

Läcker paj med Jansons Frestelse

En paj med potatis tycker jag känns som ett både gott och smidigt sätt att ställa till med fredagsfest på. Med fördel kan pajen göras dagen innan så att den får stå till sig och bli riktigt god (om du vill ha något gott att mumsa på under lördagen. Det är en mättande cross over mellan höst och jul, och ett utmärkt sätt att smygstarta den goda julmaten på, samtidigt som man tar tillvara på höstens svamp. Ni såg väl förresten att det snöade i natt?

Vintips till pajen

Vill man göra den här lite lyxigare kan man finhacka en bit mozzarella och ha i blandningen. Då blir fyllningen lite mer kompakt och trådig. Servera förslagsvis med några salladsblad, tärnad avocado och en skvätt vinäger – och förstås, föreslagen dryck från Mikael på Popit. Här hittar du fler goda rätter med potatis, om just detta inte skulle passa.

Höstig Janssonpaj

För: 4-6 personer

Höstig Janssonpaj

300g stekt blandsvamp (600g ostekt)
6 stora potatisar
1 gul lök
55g hummeransjovis
1 rulle färdig smördeg recept på pajdeg

Stanning:
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
ansjovisspad
0,5 tsk tryffelolja
salt, peppar

1. Stek svampen i smör, salt och peppar till vätskan reducerats.

2. Skiva löken till ringar och stek gyllene i lite smör.

3. Smöra en pajform och lägg ut skalet. Nagga eventuellt botten med en gaffel för att undvika luftbubblor. Förgrädda i 200° i 10 min.

4. Skala och riv potatisen stort i en matberedare eller mandolin. Blanda samman ägg, grädde, mjölk, och spadet från ansjovisen tillsammans med tryffelolja och kryddor. Rör ner lök, svamp och potatis.

5. Ha ner hälften av blandningen, fördela sedan ut ett lager ansjovisfiléer som en sol. Ha på sista hälften av blandningen, platta till och ställ in i ugnen. Grädda i 200° i 45-55 minuter.

 

Mikael Christiansson på Popit rekommenderar dryck:

white”Det självklara dryckesvalet till en Jansson (paj eller frestelse) är så klart en öl, förslagsvis en veteöl i stil med Wisby Weisse eller La Trappe Witte Trappist. Veteöl har generellt en låg till måttlig beska vilket gör den till en bra kompis till de flesta maträtter.”

Öl: Wisby Weisse (1459) 26:-
Öl: La Trappe Witte Trappist (1573) 15,90:-

 

red”Om jag själv däremot skulle laga till en Jansson blir det inte öl, utan Champagne. Det är något speciellt med att dricka ett lyxigt bubbel till en klassisk svensk rätt. Den strama syran trivs bra med sältan i ansjovisen och fluffet i bubblorna lirar på samma bassträngar som den krämiga grädden. Ett bra och inte alltför dyrt alternativ med en lätt rostat karaktär är Pannier Brut Tradition. Det är fredag, det är lönehelg, det är jansson, det är champagne. Let’s Popit!”

Champagne: Pannier Brut Tradition (7709) 199:-

Mikael Christiansson bloggar bland annad på Popit – en multiblogg där fyra passionerade skribenter skriver och tipsar om vin, öl och sprit. Gemensamma nämnaren är att de hellre drickes fyra glas med olika innehåll än fyra glas av samma. På Popit provas allt mellan himmel och jord – hemma, på krogen, hos importörerna, på Systembolaget och under resor.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.