Detta är ett reklamsamarbete med Wine Team
Hösten är till för mustiga grytor
Äntligen kan man dra på sig höstkoftan, tända ljus, kanske elda en brasa och laga något gott och värmande i godan ro. Att sitta ute i sommarsolen är ju smått oslagbart, men hösten har också sin charm med de skiftande färgerna och skogspromenaderna. Har man tur kanske man får tag i svamp under den där skogspromenaden och då kan man laga en höstig vegogryta med svamp, paprika, kikärtor och couscous.
Trots att grytor passar året runt, måste väl ändå hösten vara den allra bästa tiden för en god och härlig gryta? En mustig gryta är inte bara smart och värmande mat som man kan göra i förväg, det är också billig mat som man kan enkelt svänga ihop för en mindre peng. Det om något är väl perfekt i dessa tider? Gör man extra mycket får man fler middagar eller kan man frysa in till senare tillfällen. Lägger man till goda tillbehör blir det genast lite festligare och passar fint som bjudmat.
Denna gryta gör jag med skogens nyfyndade blandsvamp, lök, paprika, kikärtor och krossade tomater. Om man inte har en skog att gå till, inte hittar någon svamp eller helt enkelt vill hålla det enkelt, då går det så klart lika bra att byta mot svamp ifrån butiken – exemplevis champinjoner. Till grytan serverar jag couscous och rostad lök. Är man glutenintolerant eller föredrar något annat tillbehör än couscous kan man istället servera grytan med ris, quinoa eller potatis. Den som tål gluten kan också variera med bulgur och göra det lite extra festligt med bröd och saltrostade frön.
Rött vin till grytan
Höstgrytan serverar jag till det italienska rödvinet Pietra d’ Elsa. Detta vin görs på den klassiska, italienska rödvinsdruvan sangiovese och bjuder på en pigg syra med kryddig, fruktig smak och inslag av mörka körsbär, vildhallon, örter, sötlakrits och fat. Vinet är buteljerat i en lättare glasflaska på 1 liter och kostar 95 kronor.
Hållbart och prisvärt
Pietra d’ Elsa kommer från soliga Toscana vilket är en av Italiens mest kända vinregioner med sina böljande gröna kullar och vajande cypresser. Vinet produceras av den internationella vinproducenten ViniMundi där man kombinerar både hög kvalité, prisvärdhet och ett hållbarhetstänk genom hela produktionen – något man kan se tydligt i vinet Pietra d’ Elsa.
Servera vinet vid 16–18 grader till rätter av fläsk- eller lammkött såväl som chark och ost. Jag tycker det också passar till lax såväl som vegetariska rätter – gärna med både mustighet och en lite högre syra. Om man kyler vinet någon ytterligare grad passar det också bra till en bit mörk choklad efter maten.

Om vinet:
Fruktsyra | Fyllighet | Strävhet |


Höstig vegogryta med svamp, paprika, kikärtor och couscous
600g blandsvamp
1 gul lök
1 grön paprika
olja att steka i
2 burkar krossade tomater (à 400g)
2 dl vatten
1 msk balsamvinäger
1 tsk strösocker
1 tsk dijonsenap
salt, svartpeppar
2 tsk torkad oregano
1 burk kikärtor (400g)
Tillbehör:
couscous
rostad lök
- Rensa svampen. Värm en stekpanna till medeltemperatur och lägg i svampen. Stek tills vätskan reducerats. Lägg i lite matfett på slutet som får steka in. Ställ pannan åt sidan.
- Grovhacka löken. Kärna ur och hacka paprikan. Värm olja i en traktörpanna eller gryta och lägg i lök och paprika. Låt den mjukna och lägg sedan i den stekta svampen.
- Slå på krossade tomater och skölj ur burkarna med vattnet. Rör i balsamvinäger, strösocker och senap. Salta och peppra. Smula över oregano. Låt allt puttra i cirka 10 minuter under lock. Skölj kikärtorna i ett durkslag och ner rör i grytan. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
- Toppa gärna med någon hackad färsk ört, exempelvis gräslök, persilja eller timjan. Tillaga couscousen enligt anvisningen på förpackningen. Servera med couscous och rostad lök.
Receptet på höstig vegogryta med svamp, paprika, kikärtor och couscous är ett reklamsamarbete med Wine Team.


Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.