Höstig vegolasagne med svamp, vitlökar och kikärtor

Värmande och god höstmat

Lasagne passar perfekt som middagsmat på hösten – både som vardagsmat och som bjudmat när man har gäster. Sedan många år tillbaka är det lite av en tradition att jag gör just vegetarisk lasagne. Det är helt enkelt väldigt sällan jag använder kött i lasagnen och troligtvis är det för att jag alltid tyckt att det blir godast utan. Kött är helt enkelt inget jag saknar i denna anrättning och därför har traditionen hållit i sig.

Detta recept på höstig vegolasagne med svamp, vitlökar och kikärtor började egentligen som en gryta. Jag svängde först ihop en gryta, och när grytan var klar slog det mig hur bra den skulle passa att använda som fyllning i en lasagne. Det var ju bara att komplettera med lasagneplattor och bechamelsås, vilket då gjorde den lakto-vegetarisk. Det är oftast just så jag gör mina lasagner nu för tiden – alltså en tomatbaserad röra som får puttra ihop och som sedan läggs mellan lagren. Enkelt och smidigt. Jag har gjort lasagne med kikärtor förut men aldrig med kikärtor, men även det visade sig bli gott och gör den ännu matigare.

Madeleine Landley plockar svampTrattkantarellerGul trumpetsvamp

Vegetarisk lasagne med svamp

Jag har också i höstens nyplockade svamp – vilken sort som helst går bra. Jag brukar ta kantareller, trattisar och trumpetsvamp, lite beroende på vad jag hittat. Har man ingen nyplockad skogssvamp är det bara att ta champinjoner. Jag har också i kapris och inlagda vitlökar. Jag använder vitlökar inlagda i chiliolja, men det går även bra med de som är inlagda i en örtolja, om man föredrar det.

Det hela blir en god och mustig lasagne som passar bra att svänga ihop när man vill ha något värmande och höstigt till middag. Jag använder en gratängform på 21×31 cm och då passar Barillas lasagneplattor perfekt. Servera gärna lasagnen med en sallad och äppelcidervinäger till. Och varför inte ett glas rödvin?

» Här hittar du fler av mina recept på lasagne

Höstig vegolasagne med svamp, vitlökar och kikärtor

Höstig vegolasagne med svamp, vitlökar och kikärtor

För: 6 personer

600g färsk blandsvamp
1 gul lök
1 grön paprika
olja att steka i
2 burkar krossade tomater (à 400g)
2 dl vatten
1 msk balsamvinäger
1 tsk strösocker
1 tsk dijonsenap
salt, svartpeppar
2 tsk torkad oregano
1 dl vitlökar inlagda i chiliolja
1 burk kikärtor (400g)
0,5 dl kapris

Bechamelsås:

50g smör
5 msk vetemjöl
6 dl mjölk
1 tsk lökpulver
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Övrigt:

1/3 paket lasagneplattor
3 dl riven ost

  • Rensa svampen. Värm en stekpanna till medeltemperatur och lägg i svampen. Stek tills vätskan reducerats. Lägg i lite matfett på slutet som får steka in. Ställ pannan åt sidan.
  • Grovhacka löken. Kärna ur och hacka paprikan. Värm olja i en traktörpanna eller gryta och lägg i lök och paprika. Låt den mjukna och lägg sedan i den stekta svampen.
  • Slå på krossade tomater och skölj ur burkarna med vattnet. Rör i balsamvinäger, strösocker och senap. Salta och peppra. Smula över oregano och lägg i vitlökarna samt en matsked av oljan de ligger i. Låt allt puttra i cirka 10 minuter under lock. Skölj kikärtorna i ett durkslag och rör ner dem samt kaprisen i grytan. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
  • Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Låt mjölet binda sig med smöret och vispa sedan i mjölk, lökpulver, salt och peppar. Rör om då och då och låt allt småputtra i några minuter. Rör sedan i osten och ta kastrullen från värmen.
  • Skeda upp hälften av grytan i en gratängform på cirka 21×31 cm. Lägg på ett lager lasagneplattor. Häll på hälften av bechamelsåsen, strö över hälften av osten och lägg på ett lager lasagneplattor. Upprepa proceduren och avsluta med osten överst. Tillaga lasagnen i 200°C i 50–60 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.