Höstpaj med rödbetor, pumpa, mozzarella och lufttorkad skinka

God paj till hösten

Nä vet ni vad? Jag har provat att göra pajstanning på ett nytt sätt. Detta sätt blir så gott och smakrikt att jag undrar varför jag inte gjort så tidigare. Men du… innan vi går in på det hela håller vi hästarna ett tag, för alla vet kanske inte vad pajstanning är? Eller? Finns det förresten någon bra översättning för hold your horses?

Hur som helst, en pajstanning är helt enkelt det man har ner i vätskeform för att binda ihop pajen. Jag använder alltid ägg i kombination med grädde eller creme fraiche. Så görs också de flesta typerna av pajstanning. Och förstås stanning till gratänger.

PumpaDet roliga i detta recept är att jag bestämde mig för att göra som en puré av pumpa som jag hade ner i pajen. Det är alltså fortfarande ägg i stanningen för att den ska stelna och creme fraiche för att det ger så god smak. Som grund tärnar jag också butternutpumpa som jag först låter koka ner med vatten och salt. När den kokar den blir den tjockare och mer koncentrerad. När purén är klar blandar jag den med creme fraiche och ägg. Det hela blir en väldigt färgglad och smakrik paj. Så gott!

Denna goda höstpaj med rödbetor, pumpa, mozzarella och lufttorkad skinka är ett måste till lunch, eller till middagsbordet. Jag har använt buttenutpumpa i denna paj, men du kan faktiskt ta vilken sorts pumpa du vill – till och med halloweenpumpa. Det var faktisk någon jag pratade med här om dagen gällande ätliga pumpor, och visst kan man äta alla pumpor – även dekorationspumporna. De är dock inte särskilt goda och det är därför man inte äter dem. Och för att de är så små, förstås. På bilden ser man en pumpa som jag odlat på landet. Ambar heter den och har grönt skal med orange fruktkött.

Annorlunda paj

Förutom den beryktade pajstanningen fylls alltså denna paj med rödbetor, pumpa, mozzarella och lufttorkad skinka. Det blir lite som en antipastipaj med rödbetor. Pajskalet är också lite annorlunda. Istället för smör använder jag det vegetabiliska ”smörblandningen” Zeta BreOliv som görs av olivolja och sheasmör – bra, för den som behöver sänka kolesterolet. Den smakar också lite annorlunda vilket ger en härlig ton åt pajen. Självklart kan man göra pajskalet med gammalt hederligt smör om man så vill. Inga konstigheter där. Vill du göra ett glutenfritt pajskal kan du byta mot något av dessa recept på pajskal.

Ofta när jag får syn på de gulliga små mozzarella-bollarna i butik blir jag sugen på att göra något kul med dem. Den här gången fick de komma med hem och vara med i pajen. När de smälter ner i pajen blir det som på bilden – lite roligare och annorlunda, kan jag tycka. Jag tycker också de små rosorna av lufttorkad skinka är goda, men vill man ha pajen utan kött (ovo- och lakto-vegetarisk) så skippar man bara dem.

» Här hittar du fler goda pajrecept

Höstpaj med rödbetor, pumpa, mozzarella och lufttorkad skinka

För: 6 personer

Rektangulär form på 22×32 cm eller en rund form på ca 29-30 cm i diameter

Höstpaj med rödbetor, pumpa, mozzarella och lufttorkad skinka

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
1 tsk ättika (12%)
1 tsk salt
125g Zeta BreOliv eller smör
0,5 dl vatten

Pumparöra:

350g butternutpumpa
vatten
salt
2 dl creme fraiche
4 små ägg (eller 3 stora)

Fyllning:

450g rödbetor
70g prosciutto eller annan lufttorkad skinka
125g mozzarellabollar
0,5-1 dl svarta urkärnade kalamataoliver
färska örter till dekoration

  • Ha ner vetemjöl, salt, ättika, smör och vatten i en bunke och rör ihop allt med en plastgaffel. Knåda hastigt ihop degen och forma till en boll. Platta ut degen i en pajform och nagga den med en gaffel. Ställ in i kylen 30 minuter. Värm ugnen till 225°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  • Skala och tärna pumpan – kärna ur den också om det behövs. Ha ner pumpatärningarna i en kastrull och slå på vatten så det precis bara täcker. Koka i 15 minuter utan lock. Se till att det bara är lite vatten kvar i kastrullen – cirka 0,5 dl vatten. Ha ner creme fraiche och kör pumpan till en puré med en mixerstav. Smaka av med salt och mixa sedan i äggen.
  • Skala och halvera rödbetorna. Skär dem till smalare klyftor och koka dem sedan i saltat vatten i 15-20 minuter – känns med en tandpetare att de mjukna men ändå har en kärna. Slå av vattnet och slå på kallt vatten så de svalnar.
  • Fördela ut rödbetorna i pajskalet och slå på pumparöran. Fördela ut blommor av lufttorkad skinka, mozzarellabollar och oliver. Grädda på 225°C på över- och undervärme i cirka 40 minuter. Dekorera gärna med färska örter. Servera med en sallad.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.