Glutenfri köttfärspaj med kikärtsskal

Det finns många sätt att göra en paj glutenfri. Det allra enklaste är förstås att skippa pajskalet helt och hållet. Då blir det å andra sidan en gratäng och inte en paj – men det är trots allt ett fiffigt sätt när man har dålig koll på vad som innehåller gluten och vice versa.

Hur gör man glutenfri köttfärspaj?

Det andra sättet att få ett gott och frasigt skal utan gluten är genom att byta ut mjölet mot en glutenfri mjölsort. Idag finns ett stort utbud av glutenfritt mjöl från både kikärtor, majs, potatis och havre. Väljer du mjöl på havre, se då till att den är ren, det vill säga garanterat glutenfri så att den inte växt eller processats nära spannmål som innehåller gluten. Spana in receptet på hur man gör eget kikärtsmjöl i bloggen Evelinas Ekologiska.

Vilka mjöl är glutenfria?

Det finns även glutenfria mixar, sojamjöl, kokosmjöl, rismjöl, mandelmjöl och bovetemjöl – bara för att nämna några. Alla dessa beter sig lite olika och kan ibland behöva kombineras med andra mjölsorter eller mindre vätska.

Spannmål som innehåller gluten är vete, korn och råg. Även dinkelmjöl och speltmjöl innehåller gluten då det kommer från vete.

Är majsmjöl och majsstärkelse glutenfritt?

För egen del brukar jag göra mina glutenfria pajskal av linser eller bönor. Då blir det blir både saftigt och smakrikt. Den absoluta favoriten är med kikärtor då de smakar godast och håller ihop bäst. Under årens lopp har jag experimenterat med olika sammansättningar, och allra bäst blir det när man använder ägg i smeten och lite majsstärkelse. Jag använder majsstärkelse från Maizena.

Skillnad på majsmjöl och majsstärkelse

Många blandar ihop majsstärkelse med vanlig ”redning” medan vissa bara kallar den för ”Maizena”. Och visst används den som redning. Dock är det som saluförs som mörk och ljus redning något annat. Dessa två kommer också från Maizena men består av potatismjöl och rismjöl.

En del blandar också ihop majsstärkelse med majsmöl. Detta är två olika saker. Majsmjöl är gult mjöl som males av hela kornet medan majsstärkelse är ett vitt pulver där man utvunnit stärkelsen från majskornets kärna. Majsmjölet är grövre och används allt som oftast i bakning. Majsstärkelse upplöses bäst i kallt vatten eftersom det lätt klumpar sig i varmt vatten.

» Fler recept på glutenfri paj hittar du här

Glutenfri köttfärspaj med kikärtsskal

För: 4 personer
Tid: 40 minuter
Temperatur: 225°

Glutenfri köttfärspaj med kikärtsskal

Pajskal:

3 burkar kikärtor
3 ägg
3 msk majsstärkelse
salt, peppar

Pajfyllning:

1 stor gul lök
600g nötfärs
1 dl kapris
8 bitar soltorkade tomater
2 dl riven ost

Stanning:

4 ägg
4 dl grädde
salt, peppar, vitlökspulver, oregano

1. Skölj kikärtorna och ha ner dem i en mixer. Knäck i äggen och ha i majsstärkelse och kryddor. Kör till en smet. Bred ut kikärtssmeten i en pajform med avtagbar kant om cirka 27 cm ø. Förgrädda i 225° i 10 minuter.

2. Stek hackad gul lök och köttfärs. Ha ner i pajskalet och blanda i kapris och strimlade soltorkade tomater.

3. Vispa ihop ägg, grädde och kryddor. Slå stanningen över och ställ sedan in i 225° i cirka 30-35 minuter. Servera med en sallad med äppelcidervinäger och ett glas rödvin.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.