Inbakt polentalax med broccolicreme och fänkålspytt

Har provat polenta?

Polenta ser ut som gula mannagryn och är just små gryn som kommer från majskornets kärna. Polentagrynen kan användas till allt möjligt. Vanligast är att de får svälla till en grötliknande massa som man serverar som den är – eller gräddar klart i ugn till en kaka. Polenta betyder majs på italienska och förekommer ofta i den italienska matlagningen.

Annorlunda recept med lax

Jag brukar använda polenta på olika sätt. Exempelvis funkar polenta bra som ersättare till ströbröd i köttbullar och köttfärsbiffar om man är glutenintolerant. Här är ett annat sätt att använda polenta på – närmast laxen i en inbakning. Den har en god smak som förhöjer laxen lite extra. I den här rätten blir den lite som en panering – vilket också är ett kul sätt att använda den på.

Inbakt lax med polenta, broccolicreme och fänkålspytt

Inbakt polentalax med broccolicreme och fänkålspytt

För: 4 personer

Broccolicreme:

1 dl torkade kidneybönor (2 dl färdigkokta)
500g broccoli
1 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Inbakt polentalax:

4 styckfrysta laxfiléer
8 skivor rökt påläggsskinka
4 msk polenta
citrussalt, peppar
8 tandpetare
1 knippe grön sparris

Fänkålspytt:

1 röd lök
100g fänkål
400g champinjoner
1 msk balsamico
200g småplommontomater
salt, peppar

1. Blötlägg kidneybönorna kvällen innan (cirka 12 timmar). Slå av vattnet och koka dem i nytt, saltat vatten ca 1,5 timmar. Skippa detta steg om du använder färdigkokta kidneybönor på burk.

2. Skär broccolin till mindre träd. Skiva även upp stammen – men skippa den träigaste delen längst ut. Koka broccolin i saltat vatten ca 15 minuter. Ha ner kidneybönor, broccoli, creme fraiche, vinäger och kryddor i en mixer. Kör till en slät smet.

3. Krydda laxfiléerna runt om och strössla ett lager polenta på ovansidan. Lägg varje laxfilé på en skinskiva, och sedan en skinkskiva ovanpå. Fäst ihop på sidorna med tandpetare. Stek i smör.

4. Skär bort den träigaste delen på sparrisen och koka dem lätt i saltat vatten ca 2 minuter.

5. Fräs upp smör i en stekpanna och ha ner skivad rödlök, fänkål och champinjoner. Krydda och ringla över balsamico mot slutet. Häll ner pytten i en skål och blanda ner halverade småplommontomater.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.