Indisk currygryta med vegetariska strimlor

Indiskt och vegetariskt

Nyligen provade jag en nyhet på vegohyllan när det kommer till köttersättare. Nämligen Pease Strimlor som görs av ärtprotein. Till skillnad från många andra köttersättare är Pease helt vegansk. Dock görs produkten ännu inte av svenska ärtor. Men efter lite utveckling kanske det kommer.

När vi var på landet under julledigheten var det perfekt att fylla med frysen med smarta råvaror så man slapp åka till butiken hela tide. Det är ju liksom inte som i stan där man bara kan traska ner till närmaste butik runt hörnet. Från frysen denna gång slank alltså en förpackning Pease Strimlor ner i maten. Jag gillade dem. Sambon var lite tveksam.

Gott recept till vardags

Madeleine LandleyEftersom vi var sugna på indiskt denna gång, och gått helt bananas på en sorts mangochutney från Santa Maria som kallas Bengal, fick det helt enkelt bli en indieninspirerad maträtt till middag. Denna rätt är verkligen superenkelt att göra. Man har ner grönsaker och strimlor i stekpannan. Smaksätter och gör det såsigt gör man med gul curry och krossade tomater. Till det hela kokar ris och serverar den berömda mangochutneyn, lite sallad och creme fraiche. Har man tid och ork är det också gott med en raita till istället för creme fraichen. Creme fraiche är dock mycket enklare.

Tja, enklare och godare än så här blir det knappast. Gillar man inte curry byter man den mot någon annan krydda. Strimlorna kan naturligtvis bytas mot falukorv, strimlad biff, någon annan sorts vegostrimlor eller helt enkelt strimla stekta quornfiléer. Observera att detta recept är lakto-vegetariskt eftersom det innehåller creme fraiche. Skippar du den eller byter mot iMat fraiche blir det helt vegetariskt och veganskt.

» Här hittar du fler goda vegorecept

Indisk currygryta med vegetariska strimlor

För: 4-6 personer

Indisk currygryta med vegetariska strimlor

1 paket Pease strimlor eller liknande (ca 200g)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 morot
1 dl vatten
1/2 burk paprikasallad (ca 1,5 dl)
1,5 msk gul curry
1 tetra krossade tomater (ca 500g)
salt, peppar
2 msk hackad, färsk persilja

Tillbehör:

3 dl jasminris
raita eller creme fraiche
mangochutney

  • Hetta upp en stekpanna till ganska hög temperatur och stek de frysta vegostrimlorna tills de är genomlagade och fått fin färg. Ös över i en skål.
  • Hacka lök och chili, skiva vitlöken, skär moroten till 2-3 centimeters långa och smala strimlor. Värm smör eller olja i stekpannan till medelvärme och låt löken mjukna i det. Ha ner vitlöken och chilin när löken mjuknat och låt den värmas knappt en minut. Ha ner morotsstrimlorna och paprikasallad.
  • Ha ner vegostrimlorna i pannan. Slå på vatten och rör i curryn. Slå på krossade tomater och smaka av med salt, peppar och hackad persilja. Låt allt puttra ihop 5 minuter. Servera med jasminris, raita eller creme fraiche samt mangochutney.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.