Indisk currykyckling med ris

Indisk kycklinggryta

Här om dagen blev jag väldigt sugen på indiskt. Därför fick det bli en indisk currykyckling med ris. Jag lagar mycket med curry men sällan med andra typiska indiska kryddor. Alltså har jag aldrig sånt hemma. I det indiska köket använder man sig ofta av olika kryddblandningar. Gul curry består ju exempelvis av en hel mängd kryddor så som gurkmeja, koriander, spiskummin, bockhornsklöver, ingefära, senapsfrö, dillfrö, fänkål, vitlök, selleri, chili, svartpeppar, kanel osv… Alla tillverkare gör curryn på olika vis och använder sig av olika mängd ingredienser, precis som indierna själva.

Vad innehåller gul curry?

Hemma i hyllan har jag Santa Marias gula curry. Skäms, säger en del, men jag tycker den funkar finfint. Denna innehåller koriander, gurkmeja, bockhornsklöver, cayennepeppar, spiskummin, fänkål och svartpeppar. Till denna gryta eller panna, vilket man nu vill kalla den, ville jag ha lite mer piff på det hela – lite åt garam masala-hållet. Jag kikade på vad man har i en garam masala, och även den innehåller förstås en mängd olika kryddor – bland annat rökt paprikapulver, nejlikor och kardemumma.

Kardemumma är något jag verkligen inte är förtjust i. Jag tycker denna dominanta krydda passar i kanelbullar, men ärligt talat inte i så mycket mer. Alltså blev det en variant där gul curry fick vara basen och sedan samsas med rökt paprikapulver och nejlikor. Det hela blev en härligt kryddig rätt som blev så god att jag nu har lagat den flera gånger.

Om du vill variera receptet

Första gången jag gjorde denna rätt tog jag fyra stycken överlår med ryggben. Det blir väldigt gott men är lite pilligare att äta eftersom man måste peta bort köttet från benet när man äter dem. Överlåren kräver också längre stekning eftersom denna detalj innehåller ben. Då måste man vara lite mer varsam och steka längre för att komma upp i rätt innertemperatur. Det blir dock väldigt saftigt och gott med mycket fint fett och sky från köttet. Vill du variera receptet är det alltså ett gott tips att prova. Det beror alltså på hur enkelt man vill kunna äta middagen.

I detta recept har jag i alla fall förenklat ätandet med kycklingfiléer. Beroende på hur stor man är i maten, och hur stora kycklingfiléerna är (en del är ju stora som kalkoner) så kan det räcka med 3 stycken filéer. Jag serverar kokt ris till denna rätt – allra helst detta underbart goda vitlöksris. Gärna också en enkel sallad för att få in lite fräschör. Är du inte så förtjust inte så het mat skippar du bara chiliflakesen.

» Här hittar du fler goda recept med kyckling

Indisk currykyckling med ris

Indisk currykyckling med ris

För: 4 personer

4 kycklingfiléer
salt, peppar, grillkrydda
1 röd paprika
1 gul lök
3 stjälkar blekselleri
2 vitlöksklyftor
olja + smör till stekning
salt, svartpeppar
1 dl sweet chilisås
1–2 tsk chiliflakes (om man gillar hetta)
2 tsk gul curry
2 krm rökt paprikapulver
1,5 krm malda nejlikor
5 dl grädde
1 dl vatten

Tillbehör:

3 dl basmatiris

  • Halvera kycklingfiléerna på mitten. Värm smör i en stekpanna och lägg i kycklingfiléerna. Stek dem hastigt på ganska hög värme så de får lite yta. Salta, peppra och strö över grillkrydda. Lägg sedan av dem samt eventuell köttsaft på ett fat.
  • Kärna ur och hacka paprikan. Hacka gul lök, strimla sellerin och finhacka vitlöksklyftorna.
  • Värm en skvätt olja och en klick smör i stekpannan. Lägg i paprika, gul lök, selleri och vitlök. Låt allt mjukna på knapp medelvärme. Salta och peppra, slå på sweet chilisås och strö över chiliflakes, curry, rökt paprikapulver och malda nejlikor.
  • Lägg tillbaka kycklingfiléerna och slå på köttsaften. Häll i grädde och vatten. Låt allt puttra ihop i några minuter tills kycklingen fått en innertemperatur på 70°C och grädden blivit lite tjockare. Servera med kokt ris och en enkel sallad.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.