Indiska köttbullar med blomkålsris

Middag med smak av Indien

Inspirationen till det här receptet på indiska köttbullar med blomkålsris kommer från David Batra. När jag bläddrade i en av mina favorit-mattidningar kunde jag läsa att han släppt en kokbok med indisk mat: David Batras inte så tråkiga indiska mat. Jag har aldrig varit ett fan av Indisk mat, dock vill jag gärna ändra på det och försöker därför smyga in lite indiska influenser i matlagningen då och då.

De är köttbullarna är glutenfria tack vare att de istället för det klassiska ströbrödet, innehåller adzukibönor. Bönor är bra på det viset att de med lätthet kan ersätta både redningar och mjöl då det i mosat utförande ger en mjölig konsistens. Dessutom är de proteinrika och mättande. Spana gärna in det här receptet på

Gör eget blomkålsris

Själva ”riset” till denna rätt är faktiskt inte alls ris utan helt vanligt blomkål som man river stort på ett rivjärn. Underhållande nog trodde till och med sambon trodde att det var ris. Blomkålet ger en god smak och innehåller dessutom mer vitaminer och mineraler än jasminris, samt mindre kolhydrater. Det här är alltså perfekt om du äter enligt Gi-metoden, föredrar LCHF eller är glutenintolerant.

Glutenfritt, LCFH och Gi

Äter du vad du känner för och rynkar på näsan åt allt sånt? Ja, då lät det här kanske jättetråkigt? Låt dig inte luras, det här indiska godingen kan man nämligen lura i vilken nyttighetshatare som helst – det man inte vet kan man inte lida av ;) Dessutom råder Andreas Kjörling bot på det hela med ett gott vintips. Trevlig helg!

Indiska adzukiköttbullar med blomkålsris

Adzukibönor

Indiska köttbullar med blomkålsris

För: 4 personer

Indiska köttbullar med blomkålsris

Köttbullar med bönor:

500g nötfärs
3 ägg
1 tsk tryffelolja
1 burk/tetra kokta bönor eller kikärtor
salt, peppar

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 dl vatten
5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
gurkmeja, malen spiskummin, malen koriander, ingefära, kanel, cayennepeppar
salt, peppar, oregano

Blomkålsris:

500g blomkål
salt

1. Mosa hälften av bönorna slarvigt med en gaffel. Blanda ihop köttfärsen med ägg, tryffelolja, bönmos och kryddor. Rulla till mellanstora bollar. Fräs upp smör i en stekpanna och stek köttbullarna försiktigt.

2. När adzukiköttbullarna är genomstekta, ha ner grovhackad gul lök och vitlök. Låt det mjukna en aning och slå sedan på vattnet. Låt det puttra ihop och rör i grädden och alla kryddorna. Välj själv hur mycket av varje, men var inte snål med smakerna.

3. Riv blomkålen på de stora hålen på ett rivjärn eller en mandolin. Koka upp saltat vatten och koka blomkålen i 4 minuter. Slå av vattnet och servera blomkålsriset till köttbullarna. Sambon ville ha lingonsylt till, men det gör man som man själv vill.

Andreas Kjörling rekommenderar dryck:

white”Det indiska köket är inget man spontant förknippar med vin, men det är ingen ursäkt att inte korka upp. Till den den här rätter, indiska köttbullar med blomkålsris, föreslår jag ett kraftigt, vitt vin från Soave i Italien.
”

”Contrada Salvarenza Vecchie Vigne har en intensiv, ung och fet doft med riklig mineralkaraktär, flinta och grön sparris. Smaken är torr och fyllig med distinkt syra och mineral, balanserat av fin frukt med inslag av honung och melon samt en lång, fin och nyanserad eftersmak.”

”Servera gärna vinet svalt för att ge det en uppfriskande känsla till den kryddstarka maten.”

Vitt: Contrada Salvarenza (95407) 201:-

Andreas Kjörling är sommelier och författare med fokus på vin och gastronomi. Karriären började för snart 20 år sedan. Vinintressent vaknade när han jobbade på anrika Grand Hôtel i Stockholm vilket i sin tur ledde till sommelierstudier på Restaurangakademien. Efter fem utgivna succéböcker om vin och Champagne – varav två vinnare i svenska uttagningen till World Cook Book Award, är han idag en uppskattad föredragshållare och författare. Följ honom på Facebook.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.