Grillad flankstek
Tidigare var jag noga med att välja nötkött från Brasilien eller Argentina. I dessa länder har ett annat sätt att välja när djuren ska plockas för slakt och har inte den typen av massproduktion som tyvärr förekommer på många ställen. Köttet är moget och djuret utvalt. Jag har aldrig råkat ut för segt kött när det kommit från Sydamerika – det har jag däremot med Svenskt kött – massor av gånger.
Riktigt mört och fint kött
Här om veckan åt jag dock svenskt kött som fick mig att tappa hakan, för sällan har jag smakar så bra kött som det som kom från Hälsingestintan. Britt-Marie Stegs, som står bakom företaget tillsammans med tre av sina fem barn, startade Hälsingestintan 1999 i Järvsö. Hon tyckte själv att köttet i butikerna var trist och utbudet dåligt och hade en en vision om att föra uppfödarna och konsumenterna närmare varandra och samtidigt erbjuda ett bra och välsmakande kött – utan fusk.
Det är svårt att inte falla för både Hälsingestintan och Britt-Marie när hon berättar om starten och hur de hanterat både motgångar och vinster. Dessutom är det svårt att inte falla för det fina köttet som är fantastiskt. Britt-Marie berättar också hur deras inhyrda kock lagar såserna för hand och smakar av kryddar. Mina favoriter är tryffelbearnaisen och rödvinssåsen som är försvinnande goda.
Enkelt sommarrecept på flankstek
Med detta sagt kan man absolut få ändra sig – förut köpte jag bara sydamerikanske kött och ni väljer jag gärna svenskt. Något som är bra med svenskt kött är ju naturligtvis att hårda regler gäller för djurhållningen samt att ingen antibiotika ges till djuren i förebyggande syfte. Flankstek är en underbar detalj och den är svår att misslyckas med. Det skulle väl möjligtvis vara om du lagar köttet till en för hög innertemperatur, eller skär det jäms med fiberriktningen istället för tvärs över den. Då kan du förvänta dig en skosula…
Här kommer ett enkelt recept med flankstek. Självklart kan du köpa ditt kött varifrån du vill. Vi grillade denna flankstek med ingefära- och äppelsglaze på fredagen. På söndagen efter piffades den upp med en glaze och en god sallad. Framför allt salladen blev toppen. Riktigt GI, skulle man kunna säga, trots att jag undviker att använda det ordet…
» Här hittar du fler recept med flankstek
Flankstek med ingefära och äpple
Parmesansallad:
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
2 morötter
5 stora rädisor
1 salladslök
100g vitkål
45g rucola
2 msk vitlöksolivolja eller vanlig olja
1 msk hallonvinäger eller balsamvinäger
salt, peppar
1 dl parmesanost
Flankstek:
1 rött äpple
1 msk riven ingefära
1 vitlöksklyfta
1 rökt eller färsk chilifrukt
2 msk grillsås med hickory
600g flankstek
salt, peppar
- Parmesansallad: Rosta solrosfrön och pumpafrön i en stekpanna med en skvätt olivolja och salt. Ös över i en skål. Hetta upp en stekpanna med smör. Ha ner skivade morötter, rädisor och lök samt strimlat vitkål. Fräs under omrörning i cirka 5 minuter och låt det sedan svalna en aning. Ha ner i en skål tillsammans med fröna och rucola. Ringla över olja och vinäger. Salta och peppra och riv sedan över parmesan på de stora hålen på ett rivjärn.
- Flankstek: Riv äpple och ingefära på de små hålen på ett rivjärn. Rör ihop med pressad vitlök, hackad chili, hickorysås och kryddor. Grilla eller stek köttet med salt och peppar. När köttet är färdiglagat, bred på ett tjockt lager med glazen. Låt köttet vila i folie i 10-15 minuter. Skiva sedan upp det till tunna skivor. Servera förslagsvis med röd chili- och hallonchutney. Är du osäker på när köttet är klart, använd en stektermometer och tillaga köttet till en innertemperatur på 58°C.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Försökte göra detta med ytterlår. Det blev oätligt, konsistens skosula trots rosa mitt på köttet. Salladen var bättre.
Hej Linda.
Aj då, vad tråkigt – men glädjande att salladen blev bättre. Jag kan förstå att ytterlår blev segt som en skosula. Ytterlåret är en muskel som jobbar hårt. Detta gör köttet grovtrådigt kött vilket innebär att det har kraftigare muskelfibrer. Kan ge en viss känsla av svårtuggat lite segare kött. Denna typ av styckningsdetalj lämpar sig bra till rätter där den får gå på lägre temperatur och lite längre tid – och så klart till klassiska rullader.
Flanksteken är ju rätt unik i sin smak och form. Den blir lättillagad och går dessutom ganska fort att tillaga. Ett enkelt tips – om man gillar fläskkött – är att byta mot fläskkotletter med ben som man grillar/steker. Sedan låter man dem vila, skär bort benet och skivar upp köttet på samma vis som med flanksteken. Man kan också byta flanken mot flappstek eller triangelstek som både sitter på varsin sida av flanksteken. Man kan också byta mot picanha/rostlock, men den tar längre tid att tillaga.
Mvh
Madeleine
Helt gudomlig sallad!!!!!
Den är en av mina favoriter också. Kul att du gillade den :)