Pasta med lyxigt stora köttbullar i tomatsås

Köttbullar i tomatsås

Ibland är man bara så där sugen på hederlig husmanskost. Du vet, mättande och härlig mat som gör gott i både kropp och själ. Köttbullar med pasta är en typisk vardagsrätt som enkelt kan piffas till med annorlunda smaker och nya ingredienser. Och vips, så passar receptet precis lika bra till helgens middag.

God mat till helg och vardag

Denna pasta med lyxigt stora köttbullar i tomatsås är en smakrik middagsrätt där köttbullarna fått en extra knuff av riven ingefära. Själva såsen som köttbullarna ligger i är en mustig tomatsås som smaksätts med soltorkade tomater och keso. Det är riktigt gott att ha ost i pastasåsen, men med keson får man ett magrare alternativ som adderar precis lika god smak. Saknar man osten kan man förstås byta keson mot det. Jag tycker det är trevligast att servera denna goda pasta med riktigt bred pasta, så kallad pappardelle.

Hur kan man variera maten?

För ännu mer smak på köttbullarna kan man byta ströbrödet mot något bröd man har hemma, exempelvis ett surdegsbröd eller ett mörkt bröd. Både färskt och torkat går bra, men det ska helst inte vara färskt. Keson kan som sagt bytas mot en klick creme fraiche och riven ost. Gillar man inte ingefära kan man byta mot exempelvis rivet citronskal och på så vis få en riktig italiensk touch.

» Sugen på pasta? Här hittar du fler goda pastarecept.

Pasta med lyxigt stora köttbullar i tomatsås

För: 4 personer

Pasta med lyxigt stora köttbullar i tomatsåsa

Stora köttbullar med ingefära:

1 gul lök
4 msk ströbröd
1 ägg
1 tsk färsk riven ingefära
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
600g nötfärs

Tomatsås:

5 bitar soltorkade tomater i olja
1 gul lök
5 st stora färska champinjoner
3 msk hackad, inlagd paprika (parikasallad)
2 burkar krossade tomater
1 tsk balsamvinäger
1 msk tomatpuré
2 msk hackad persilja
salt, peppar, timjan
1 liten burk keso
1 dl gröna oliver

Tillbehör:

4 portioner pappardelle eller annan pasta

1. Blanda finhackad gul lök, ströbröd och ägg med riven ingefära, pressad vitlök och kryddor. Låt blandningen svälla cirka 10 minuter. Blanda sedan med färsen och rulla till stora köttbullar.

2. Hetta upp smör i en stekpanna och stek köttbullarna så de får yta. Stek några minuter men låt dem inte genomstekas.

3. Strimla soltorkade tomater. Hacka gul lök, champinjoner och inlagd paprika. Ha ner allt i pannan tillsammans med köttbullarna och 2 msk av paprikalagen. Fräs allt någon minut, slå sedan på krossade tomater, balsamvinäger och rör i tomatpurén. Smaka av med kryddor och låt puttra ihop under fem minuter.

4. Vänd ner keson i pannan. Dela oliverna på mitten och strössla dem över. Koka pastan enligt anvisningen och servera till.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.