Inlagd chili

Hur gör man picklad chili?

Picklad respektive inlagd chili, ja det är samma sak. Det är helt enkelt chili som är inlagd i en ättikslag. Man kan lägga in chilifrukterna hela eller skiva dem – jag skivar min. Man behöver inget mer än ättikssprit, en liten nypa salt och resten vatten. Alltså inget socker. Jag var ute efter samma resultat som när man köper inlagda jalapeños och resultatet blev exakt detsamma. Enda skillnaden är att jag blandade röda och gröna chilifrukter för att det skulle bli lite roligare. Att lägga och pickla chili är verkligen hur enkelt som helst.

Vad ska man använda den picklade chilin till?

Jag brukar lägga chilin på hemlagad pizza (ja köpt pizza går så klart också bra) eller på tacosen – precis som inlagda jalapeños. De är också goda lägga på pastan eller att hacka och ha ner i maten där man vill ha lite hetta. En favorit är också att ha dem till en god vegogryta med bönor, crème fraiche och saltrostade frön. De inlagda chilisarna blir mycket mildare än färska och dessutom mjuka och piffiga tack vare inläggningen.

Vad är det för hållbarhet på den inlagda chilin?

Vad är det för hållbarhet på den inlagda chilin? Ja det beror helt och håller på hur du förvarar burken samt kvalitén på chilifrukterna, alltså om de är i bra skick. Börjar chilifrukterna bli trötta, rynkiga och utveckla mögel är risken större att de inte håller så länge. Jag förvarar mina burk i kylen men det går även bra på en mörk och sval plats. Det beror också på renligheten, det vill säga hur rena du får chilifrukterna, hur ren skärbrädan som du skär på är samt hur ren burken är – alltså alla omständigheter runt om där det kan komma ner bakterier i den slutliga produkten. Tvätta händer och skärbräda innan du börjar.

En oöppnad burk med picklad chilin kan hålla i ett par år om den förvaras rätt. När jag hade öppnat min burk höll innehåller åtminstone en månad efter. Den öppnade burken bör förvaras i kylskåpet. Jag diskar ur lock och burk ordentligt och låter de sedan stå i ugnen så de steriliseras. Gummipackning och liknande bör man inte lägga i ugnen. Vill man vara extra noga kan man skölja burken med atamon eller natriumbensonat.

Inlagd chili

Inlagd chili

1 burk à 350g

180–200g röda och gröna chilifrukter (spansk peppar)
1 dl ättikssprit (12%)
1 krm salt
~0,5 dl vatten (fyll på hela vägen upp med vatten)

  • Diska skärbräda och tvätta händerna. Gnugga av chilifrukterna med lite diskmedel så de blir helt rena och skölj dem noga.
  • Diska ur den burk och lock du ska använda och ställ in i en kall ugn. Värm ugnen till 150°C och låt burken stå i 15 minuter. Jag använde en burk som rymde 350g (3,5 dl).
  • Skiva chilifrukterna i cirka 5–8 mm tjocka skivor och ha ner dem i burken medan den fortfarande är lite småvarm (då är det lättare att få en vakuum när man sätter på locket).
  • Slå på ättika, ha i saltet och fyll på resterande mängd med vatten upp till kanten. Sätt på locket och skaka om så att saltet löser upp sig och ättikan blandas. Låt burken med chili stå till sig i kylen i cirka 2 veckor innan du öppnar dem. Ju längre de ligger desto mjukare blir de.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.