Klassiskt inlagd sill

Recept på klassiskt inlagd sill

Jag älskar sill och tycker det är obligatoriskt att börja julmiddagen med sill, ägg och kokt potatis. Därefter hugger man in på varmrätterna och äter till man storknar. Sill passar också fint till glöggmingel och snittar. Man kan variera i en oändlighet och testa smaksättningar och inläggningar.

Så gör man inlagd sill på 5 minuter

Söker du inspiration till god sill och sillsnittar finns recept här. Det här receptet är istället på klassiskt inlagd sill med rödlök, och det är verkligen enkelt att göra. Dessutom går det snabbt – på fem minuter. Vill man ha mer löksmak har man bara i mer lök. Man kan också variera det hela genom att ha i schalottenlök, silverlök eller gul lök. En del skivar även morot och har ner i sin inlagda sill.

» Fler recept på klassisk julmat finns här

Snabblagad sill

Den här sillen kan man göra med Abbas inläggningssill. Inläggningssill är urvattnad sill som måste ligga i sin lag ett par dagar. Till denna kokar man upp en lag och låter sillen ligga i. Har man bråttom och vill göra sillen på 5 minuter kan också använda Abbas 5-minuterssill som kan serveras direkt. Dock rekommenderar jag att man låter sillen stå åtminstone över natten så smakerna får dra in – om man använder snabbsillen. Här hittar du fler goda sillrecept.

Se gärna videon nedan där jag visar hur jag gör inlagd sill på 5 minuter:
 

Klassiskt inlagd sill med rödlök

1 stor burk

Klassiskt inlagd sill med rödlök

1,5 dl vatten
0,5 dl ättiksprit (12%)
2 dl strösocker
1 röd lök
2 tsk kryddpeppar
0,5 tsk vitpeppar
2 burkar Abbas inläggningssill (á 420g)
3 kryddnejlikor
1 lagerblad

  • Blanda vatten, ättika och socker. Rör till sockret lösts upp.
  • Skiva löken tunt och krossa kryddpeppar och vitpeppar.
  • Skölj sillen väl och klipp till mindre bitar. Varva sill i en burk med kryddkross, nejlikor och lagerblad. Slå över lagen och låt stå 1–2 dygn.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.