Näringsvärden och innehåll i olika sorters mjöl

Hur mycket kolhydrater är det i vetemjöl?

Det utbud av mjölsorter vi kan hitta i butik idag förändras och förbättras hela tiden. Annorlunda sorter tillkommer, nya rön forskas fram, och för oss som konsumenter är det här bra – framför allt om man är glutenintolerant. Detta ger oss en mångfald av alternativ både när det kommer till smaker och näringsinnehåll. Men visst är det ändå lite av en djungel? Vilka mjölsorter ska man använda till vad och vilka innehåller gluten? Vad är det egentligen för näringsvärden och innehåll i olika sorters mjöl?

Vilka mjölsorter innehåller gluten?

I och med att GI-metoden blev populär ökade den allmänna rädslan för att få i sig snabba kolhydrater. I samband med detta började också vissa fakta röras i hop. Vetemjöl var något negativt och nu skulle det istället bytas mot de bättre sorterna dinkelmjöl, mandelmjöl och så vidare. Man förstod egentligen inte ens varför utan gjorde som ryktet sa. Såvida man inte kunde ta bort mjölet helt och hållet förstås… Det många verkade glömma bort var att titta på näringsvärdet för de olika mjölsorterna. Hur mycket protein, fett och fibrer innehöll de?

Mjöl med långsamma kolhydrater

GI-metoden går ut på att få i sig långsamma kolhydrater. Men många började istället stirra sig blinda på mängden kolhydrater – oavsett om de var långsamma eller snabba. Ju mer fett, fiber och protein ett mjöl innehåller, desto lägre GI får det, vilket i sin tur ger ett lägre insulinpåslag eftersom det tar längre tid för kroppen att bryta ner kolhydraterna. När man väljer mjöl ska man fundera på vad syftet är och vad det ska ha för användningsområde. Ska vara glutenfritt? Low carb? Ha ett lågt GI? Ska du baka bullar, göra paj? Definitionen av ordet nyttigt har trots allt olika innebörd beroende på vem man frågar.

Här har jag samlat en lista med olika sorters mjöl. I Tabellen nedan kan du också jämföra innehållsvärden, se om de innehåller gluten och sortera om beroende på preferenser. Alla mått är angivna i gram.

Näringsvärden och innehåll i olika sorters mjöl

MjölsortKalorier per 100gKolhydraterProteinFibrerFettGluten
Bovetemjöl340 kcal651263Glutenfritt
Dinkelmjöl350 kcal69122.51.5
Durramjöl350 kcal759.52.71.6Glutenfritt
Durumvetemjöl340 kcal68121.52
Grahamsmjöl330 kcal6110112.5
Hasselnötsmjöl650 kcal17151061Glutenfritt
Havremjöl380 kcal5812108-*
Kokosmjöl320 kcal17204310Glutenfritt
Kornmjöl340 kcal659.27.63
Majsmjöl349 kcal75631.5Glutenfritt
Majsstärkelse345 kcal85.90.31.70.5Glutenfritt
Mandelmjöl610 kcal5191055Glutenfritt
Potatismjöl320 kcal790.51.40.5Glutenfritt
Quinoamjöl380 kcal631375.9Glutenfritt
Redning Brun360 kcal880.60.20.1Glutenfritt
Redning Ljus370 kcal910.60.50.5Glutenfritt
Rismjöl370 kcal7561.51Glutenfritt
Rågmjöl330 kcal608.2142.5
Sojamjöl420 kcal16391220Glutenfritt
Teffmjöl350 kcal681073Glutenfritt
Vetemjöl352 kcal72.38.53.61.9

* I dagsläget finns inget glutenfritt havremjöl. Men man kan mala sitt eget havremjöl av ren havre. Havre är glutenfritt, men om den växer intill eller behandlas i maskiner som processar spannmål med gluten kan det komma gluten på havren. Ren havre odlas på fält där ingen annan spannmålssort odlas och specialhanteras hela vägen från utsäde till färdig produkt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.