Iskaffe

Recept på iskaffe

Jag har en svaghet för iskaffe. Det finns inget som är så gott som en kall liten burk med iskaffe efter maten. Det finns dock två problem med dessa färdiga iskaffe – dels är många av dem proppade med socker och annan skit, dels är de larvigt dyra.

IskaffeIskaffe - innehållIskaffe - innehåll

Vad får man för pengarna?

Jag bestämde mig för att ta ett besök till butiken och faktiskt kika på vad det är man får för pengarna. I den första hittar vi 0,6% kaffepulver. Det är alltså inget skumt tillsatt, däremot är det bara mjölk med kaffesmak – precis som förpackningen också säger. Den andra rymmer 220 ml. 5% av mängden är socker. I denna lilla hittar vi alltså lite mer än två teskedar socker (1 tsk är 5 ml). Förutom det har man tjockat till den med karragenan, guarkärnmjöl, extra fett och haft i surhetsreglerande medel.
Huruvida det här är bra, dåligt, onödigt eller nödvändigt kan man förstås spekulera i. Framför allt då den första inte innehåll några övriga tillsatser. Jag vill ju bara ha kaffe och mjölk…

Godaste iskaffet gör du själv

Ja det var ju bara att ta saken i egna händer. Det jag gillar allra bäst i köpe-iskaffe är den lilla lakritstonen som man kan ana. Det är ingen lakrits tillsatt, men ändå uppstår den smaken. Märkligt och förbaskat gott.

Eftersom det är himla enkelt att göra själv bestämde jag mig för att experimentera fram en riktig goding själv.

Den första varianten gjorde jag enbart på lättmjölk. Den blev kanongod men lite blaskig. I version nummer två bytte jag halva mängden mjölk mot vispgrädde. Det blev ännu bättre. Beroende på hur smal man vill hålla den väljer man alltså själv om man vill köra på lättmjölk, mellanmjölk eller grädde.

Eftersom vi bor i landet mellanmjölk utgår receptet från enbart grön mjölk. Lakritspulvret jag använder heter Premium Liquorice Powder och kommer från Ramlösa. Gillar du iskaffe kommer du absolut att gilla denna variant med mindre socker, mer kaffe, lika god smak… eller kanske till och med bättre?

Iskaffe

För: 2 personer (6 dl)

4 dl bryggt kaffe
1 tsk råsocker
1 tsk lakritspulver
2 dl mellanmjölk

1. Brygg kaffet och ställ genast in det i kylen. Låt det stå till det blivit kallt.

2. Ha ner lakritspulver, råsocker, kaffe och mjölk i en karaff och vispa ihop med en elvisp. Man kan också skaka det i en drink-blender. Skaka eller vispa till sockret löst upp sig och mjölken blivit skummig. Slå upp i glas och servera med ett sugrör.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.