Isterband i ugn med klyftpotatis och krämig kålsallad

Enkel vardagsmat med isterband

När jag var liten brukade min mamma göra isterband i ugn. Jag var inte särskilt förtjust i det, men nu på äldre dar har jag börjat gilla det igen. Som liten hade jag ganska svårt för syrliga saker. Kanske är det därför jag inte gillade isterband – de är ju syrade.

Än idag har jag fortfarande svårt för doften av ättika och majonnäs. Ibland när jag jobbar med ättika måste jag faktiskt till och med trycka in papperstussar i näsan för att inte storkna. Att äta sura saker har jag dock börjat vänja mig vid. Idag är äppelcidervinäger i maten mer eller mindre obligatoriskt för mig för att få en bra balans i smakerna, så jag antar att saker och ting har förändrats.

» Min mammas klassiska isterband i ugn med potatismos hittar du här

Hela middagen på en plåt

Dessa isterband i ugn med klyftpotatis och krämig kålsallad är lite av en vidareutveckling av min mammas klassiska recept. I detta har jag precis som på mammas vis snittat isterbanden, men sedan fyllt dem med rödlök, purjolök, bostongurka och dill. Dill ska ni veta är en riktigt bra smak till denna rätt! Runt om korvarna lägger jag potatisklyftor så allt får lagas tillsammans i ugnen.

Okej, egentligen är ordningen tvärt om, för eftersom potatisen behöver längre tid än korven får den först åka in på egen hand i 20 minuter. Sedan tar jag ut formen och petar ner de fyllda isterbanden. Det hela blir en väldigt enkel rätt som går snabbt att fixa ihop. När allt kommer till kritar är det verkligen enkelt när hela middagen lagas på en plåt. Så kallad plåtmat.

Snabblagad kålsallad

Till det hela serverar jag en krämig, snabblagad kålsallad. Denna lagas inte på plåten utan kålen förvälls istället snabbt i en kastrull för att mjukna. Vill man ha det riktigt enkelt kan man naturligtvis byta till något annat tillbehör, eller köpa något färdigt. Exempelvis coleslaw eller någon annan krämig röra eller en sallad.

» Här hittar du fler goda vardagsrecept

Isterband i ugn med klyftpotatis och krämig kålsallad

För: 4 personer

Isterband i ugn med klyftpotatis och krämig kålsallad

Isterband i ugn med klyftpotatis:

1,2 kg fast potatis
salt, lökpulver
5 cm purjolök
1/2 rödlök
4 isterband
4-8 msk bostongurka
torkad dill

Krämig kålsallad:

300g vitkål
2 dl creme fraiche
salt, peppar, persillade, lökpulver

  • Gnugga potatisarna rena och skär dem till klyftor. Fördela ut dem i en ugnssäker form och krydda med salt och lökpulver. Ställ in i 20 minuter i 200°C på varmluft eller 225°C på över- och undervärme.
  • Strimla purjolök och hacka rödlöken. Skär en skåra i varje isterband och fördela ut dem i formen med potatis. Fördela ut röd lök, purjolök och bostongurka i skårorna på korven. Ställ in i ytterligare 15 minuter. Strössla dill över korven innan servering.
  • Strimla vitkålen. Koka upp en kastrull med saltat vatten och lägg i vitkålen. Låt sjuda i 2 minuter. Slå av kålen i ett durkslag och spola med kallt vatten. Krama ur så mycket vätska som möjligt. Blanda kålen med creme fraiche och kryddor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.