Isterband i ugn med rotsaker

Allt i ett-rätter är smidigt till middag

Isterband i ugn med rotsaker är en typisk allt i ett-rätt där allt lagas tillsammans i ugnen på samma plåt. En del kallar det också för plåtmat. Det jag allra oftast lagar av isterband är en rätt där man skär ett snitt i isterbanden och lägger i hackad, inlagd gurka och hackad rödlök. Till det hela äter man potatismos.

Isterband i ugn med rotsakerJag kände denna gång att det var dags för något nytt, därför fick det bli denna variant på isterband i ugn med rotsaker. En rotsak som jag tycker passar extra bra till korv är kålrot. Även paprika och äpplen är två ingredienser som är goda i kombination med korv. Därför fick det bli både morot, kålrot, lök, rotselleri, äpple och paprika på plåten. Lite färsk timjan och skivad grön chili passar också bra att strössla över när allt är tillagat.

Perfekt vardagsmat

Det smidiga med denna rätt är att man bara tärnar allt utom korven, och sedan fördelar ut allt på en plåt. Därefter ställer man in plåten i ugnen… och gör något annat. Exempelvis rör ihop den enkla senapskrämen. Bättre vardagsmat får man leta efter. Vill man ha rätten vegetarisk kan man byta mot någon form av vegokorv, om man gillar sånt. Servera det hela med senapskrämen till.

» Här hittar du fler goda recept på allt i ett-rätter

Isterband i ugn med rotsaker

Isterband i ugn med rotsaker

För: 4 personer

400g kålrot
500g rotselleri
4 morötter
8 mindre gula lökar (kvartas)
olja
salt, peppar
4 isterband (2 paket à 330g)
1 röd paprika
2 röda äpplen
1 grön chili
färsk timjan

Sås:

1 dl crème fraiche
2 tsk skånsk senap
salt, peppar

  • Skala kålrot, rotselleri, morötter och lök. Tärna kålrot och rotselleri. Skär moroten till bitar – skär allt i ungefär lika stora bitar. Skär bort ändarna på lökarna. Dela dem mitt itu mellan rot och topp och dela sedan halvorna på samma vis så du får fyra kvartar. Fördela ut allt i en stor ugnsfast form och ringla över olja. Salta och peppra. Lägger du ett bakplåtspapper i botten blir det enklare att diska efteråt. Ställ in på över- och undervärme i 225°C i 20 minuter.
  • Kärna ur och skär paprikan till ganska stora bitar. Kärna ur och tärna äpplena. Ta ut plåten och blanda allt. Lägg i isterbanden och fördela ut paprika och äpple. Ställ in i ytterligare 30 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och strössla över skivad grön chili och färsk timjan.
  • Rör ihop crème fraiche med senap och smaka av med salt och peppar.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.