Isterbandsjärpar med röda linser och vitlökscreme

God och enkel vardagsmat

Det är dags att komma in i de gamla rutinerna och välja bättre mat. Ut med snabba kolhydrater och socker, in med fibrer och protein. Den här rätten är utmärkt när man vill hålla nere intaget av kolhydrater, det vill säga Low Carb, men utan att göra avkall på varken smak eller enkelhet.

Jag svängde ihop den här rätten när vi var sugna på typiskt husman. Isterband är ju otroligt gott tack vare att korven är syrad. När man blandar isterband med köttfärs – exempelvis i isterbandsburgare, eller som här, i järpar – ja då blir det så himla gott.

Glutenfria isterband

Tänk på att isterband görs med korngryn vilket är ett spannmål innehållande gluten. Är man glutenintolerant får man helt enkelt välja glutenfria isterband. Bland annat har Wurst Master glutenfria isterband som istället görs på bovete. Även Mantorpsköket har glutenfria isterband som görs med risgryn.

Glutenfritt och Low Carb

Söker du fler recept i samma anda finns både kategorin glutenfritt samt Gi/Low Carb här i bloggen. Utmärkt om man äter glutenfritt eller bara vill hålla formen, för nu är det verkligen dags för nya tag!

Isterbandsjärpar med röda linser och vitlökscreme

För: 4 personer

Isterbandsjärpar med röda linser och vitlökscreme

Isterbandsjärpar:

240-300g isterband (2 st)
1 kg blandfärs
2 ägg
1/2 kruka timjan
1 schalottenlök
1 dl hackad smörgåsgurka
2 vitlöksklyftor
2 små spanska pepparfrukter
salt, peppar

Linser:

3 dl röda linser
1 tsk grönsaksbuljong
1 burk kikärtor
salt

Smörfrästa champinjoner:

smör
350g champinjoner
salt, svartpeppar

Vitlökscreme:

2 (färska) vitlöksklyftor
1 msk smör
3 dl créme fraiche
salt, svartpeppar

1. Stek isterbanden så de får yta runt om. Låt dem svalna en aning och skär sedan ett snitt jäms med korvarna och skrapa ur innanmätet. Blanda isterbandsköttet med blandfärs, ägg, timjan, finhackad schalottenlök och gurka. Pressa i vitlök (gärna färsk) och ha ner hackad spansk peppar. Smaka av med salt och peppar. Forma till avlånga korvar och stek i smör i stekpanna.

2. Koka upp vattnet till linserna tillsammans med buljong. Häll i linserna när det kokar. Stäng av plattan och låt linserna ligga i vattnet cirka 10-12 minuter. Slå av vattnet. Smaka av linserna med lite salt och blanda med avsköljda kikärtor.

3. Gnugga champinjonerna rena och skiva dem. Stek i smör till vätskan reducerats och de fått lite yta. Salta och peppra.

4. Pressa två vitlöksklyftor i en skål (som tål microvågsugn) och ringla över lite smör. Kör på högsta effekt i 30 sekunder i micron. Rör i hop vitlöken med creme fraiche samt salt och peppar. Servera middagen med lite grönt, exempelvis cocktailtomater.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.