Italiensk gratäng med aubergine, zucchini och kyckling i fyllig tomatsås

Italienskt till middag

Italien är ett land som ligger mig lite extra varmt om hjärtat. Här har jag varit flera gånger, och det är definitivt ett av mina favoritresemål. Dels för att det är nära och dels för att man bjuds på både vackra vyer och god mat. De resorna som tagit mig till Italien har varit av varierad typ – från sol och bad till renodlade mat- och vinresor. Under de här mat- och vinresorna har vi besökt vingårdar, plockat vindruvor, smakat en massa gott vin, lagat mat och besökt olika marknader. Att resa på det här viset är underbart! Italien bjuder på en bred matkultur där man ständigt upptäcker nya godsaker och härliga råvaror. Något som också genomsyrar den italienska maten är också att allt lagas med hjärtat och utan krusiduller. Det är enkel, välsmakande mat.

Den italienska maten har dessutom hittat in i den svenska matkulturen utan att vi knappt tänker på det. Ta exempel som pasta, pizza, raguer och kallskuret. Rätter som ofta dukas fram när det ska lagas gott och enkelt eller bara unnas till helgen. Eller som detta tips, en italiensk gratäng med aubergine, zucchini och kyckling i fyllig tomatsås.

Mitt bästa matminne

Ett av mina bästa matminnen från Italien är en resa vi gjorde till vackra Marche i östra Italien. Vi åkte runt mycket, men en av dagarna landade vi på en matmarknad där man kunde botanisera bland allehanda ostar, charkuterier, skaldjur och nyskördade grönsaker. Det var en stor marknad där man kunde hitta allt man letade efter, men de purpurfärgade auberginerna som låg i ett av stånden fastnade verkligen i mitt minne. De var så vackra och perfekta där de låg och glänste, och för mig som både älskar att fota och beundra mat var detta paradiset.

Det var också så jag fick för mig att skapa en italiensk gratäng med aubergine, zucchini och kyckling i fyllig tomatsås – som en hyllning till de där fina italienska råvarorna.

Laga mat med tomater

TomatburkarEtt inslag som genomsyrar mycket av den italienska matlagningen är tomater. Tomatsås har man ju till både pasta, pizza och gratäng. Vill man ha den där känslan av färska och mogna tomater ska man välja finkrossade tomater från Mutti. Det finns en hel uppsjö av krossade tomater i butik, men dessa har just den där fina smaken med jämnt krossade bitar.

Att de kostar någon krona mer än butikens egna krossade tomater är inte så konstigt. Flera av dessa är nämligen utblandade med vatten och reglerade med citronsyra. Kikar man på förpackningen kan man se att Muttis består av 99,8% tomater medan många andra sorter består av mindre, något som återspeglas i en renare och fylligare smak i Muttis tomater.

Helt ointressant kuriosa är också att jag brukar spara de tomma burkarna och sätta färska örter i. Jag tycker nämligen att de är så snygga med sitt röd-vit-blåa motiv.

Enkelt recept på gratäng

Att svänga ihop en italiensk gratäng med aubergine, zucchini och kyckling i fyllig tomatsås är superenkelt. Jag älskar verkligen ost, så denna grundas med ricotta som smaksätts med citron och vitlök, och toppas med riven pecorino. De krossade tomaterna på toppen blandas med lite vitlök samt ägg för att få en fastare finnish. Det här är en italiensk godig som du bara måste prova. Vill man ha gratängen vegetarisk (ovo och lakto) kan man byta kycklingen mot sojabaserat kött, skivade färska tomater eller skivad pumpa.

Italiensk gratäng med aubergine, zucchini och kyckling i fyllig tomatsås

För: 4 personer

Italiensk gratäng med aubergine, zucchini och kyckling

250g ricotta
1 citron
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 orange paprika
3 kycklingfiléer
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver
1 zucchini
1 aubergine

1 burk Mutti Polpa finkrossade tomater
1/2 kruka basilika
2 ägg
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
50g pecorino-ost

1. Blanda ricotta med rivet skal från en citron och en pressad vitlöksklyfta. Ringla smör i en ugnsfast form och bre ut ricottan i botten. Kärna ur och hacka paprikorna. Strössla ut det på ricottan.

2. Stek kycklingfiléerna hela med kryddor, cirka 2–3 minuter per sida. Låt kycklingen svalna och skiva upp. Observera att kycklingen inte ska vara helt genomlagad, då blir den torr i ugnen.

3. Skiva zucchini och aubergine. Varva skivor av kyckling, zucchini och aubergine. Salta och peppra ett varv över skivorna.

4. Blanda finkrossade tomater med hackad basilika, ägg, pressad vitlök och kryddor. Slå tomatsåsen över gratängen och se till att den fyller ut gratängen ordentligt. Grädda i 200°C i cirka 30-35 minuter. Ta ut gratängen och riv över pecorino medan den är varm.

Receptet på italiensk gratäng med aubergine, zucchini och kyckling i fyllig tomatsås är ett sponsrat samarbete med Mutti.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.