Italiensk körsbärsgryta med potatispirog

Hej ljuvliga höst. Är det nu vi ska njuta av mustiga grytor, trevlig gemenskap, ett glas med gott rödvin och härligt tända ljus och brasor? Jag säger ja!

Mat som passar på hösten

Jag gillar hösten och allt den för med sig. Visst är det trist att löven trillar av träden och att det börjar bli kallt och mörkt. Å andra sidan börjar allt om igen, och när vädret inte tillåter långa dagar i solen får man göra det mysigt inomhus. Tända ljus, lite soft musik, något gott i glaset och rustik, långkokt mat. Kanske en pläd över benen och sköna tofflor på fossingarna? Ni hör ju själva hur mysigt det låter.

Mustig gryta med högrev

Jag gillar prasslet av löven i skogen när man traskar runt och letar svamp. Naturen doftar på ett helt annat sätt och ett lugnt tycks vila över skogarna. Man bör nästan komma ut på en sväng, oavsett om det är för att plocka svamp eller bara andas friskluft.

PotatispirogHöstvyItaliensk körsbärsgryta

Festligt recept för slökokare

Just den här rätten innehåller ingen svamp men passar ändå bra till hösten. Körsbär är förstås inte i säsong men går att hitta i frysdisken med bär. Tack vare härliga medelhavsörter, oliver och citrus kan vi väl påstå att denna rätt är inspirerad av Italiens smaker och råvaror. Den passar utmärkt som söndagsmiddag när det är lite ruggigt ute.

När vin möter mat blir det kanon

Servera förslagsvis med det rekommenderade vinet under receptet. Det lirar bra med bärigheten i körsbären, syrligheten i smördegsrullen och själva mustigheten i grytan. När vin möter mat blir det kanon. Laga förslagsvis körsbärsgrytan i en Crock Pot eller Nordic Cooker. En vanlig gryta eller i ugn går förstås också bra – då bör eventuellt tiden också kortas ner.

» Fler recept för slökokare hittar du här.

Italiensk högrevsgryta med körsbär och potatispirog

För: 4 personer

Italiensk körsbärsgryta med potatispirog och citron- och koriandercreme

Gryta:

1 kg högrev
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
4 morötter
250g körsbärstomater på burk
2 msk äppelcidervinäger
3 stänger blekselleri
250g cocktailtomater
300g körsbär (frysta eller färska)
2,5 dl gröna oliver
2,5 dl urkärnade kalamataoliver
salt, peppar, oregano

Potatispirog:

600g potatis
1 schalottenlök
2 dl creme fraiche
2 ägg
2 dl mjölk
salt, peppar
1 rulle smördeg

Citron- och koriandercreme:

1 citron
1 kruka koriander
3 dl creme fraiche
salt, peppar

1. Skär köttet till lagom bitar. Smält smör i stekpanna och bryn köttet på hög värme.

2. Ha ner hackad gul lök och vitlök, skivade morötter och selleri samt det brynta köttet i slökokaren. Slå på burktomaterna och vinäger. Halvera körsbären och plocka ut kärnorna. Krydda och ha sedan ner hälften av körsbären och oliverna. Lägg på locket och kör slökokaren på det högre värmeläget i cirka 6 timmar. Lagar du i vanlig kastrull, låt grytan puttra på låg temperatur (cirka 2:an på vredet) i 2-3 timmar. När det är en timme kvar, ha ner resten av körsbären, oliverna samt cocktailtomaterna.

3. Skala och skiva potatisen. Hacka löken och bryn den i en stekpanna. Smöra en avlång sockerkaksform och fördela ut potatisskivorna varvat med löken. Vispa ihop creme fraiche med ägg, mjölk och kryddor. Slå stanningen över och grädda potatisgratängen i ca 45-60 minuter i 200°. Rulla ut smördegen och stjälp ut potatisgratängen mitt på. Vik över smördegen med hjälp av det tillhörande bakplåtspappret. Låt bakplåtspappret sitta kvar och bind eventuellt ihop med ett steksnöre så den håller ihop. Grädda ytterligare 15-20 minuter i 200°.

4. Rör ihop rivet citronskal med hackad koriander, creme fraiche och kryddor. Ställ såsen svalt fram till servering.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.