Italiensk kycklinggryta med pasta och aubergine

God gryta med kyckling

Risoni är en produkt jag sällan använder i maten. Varför det är så? Tja, vem vet. Kanske för att det finns så mycket annat att välja på? För den oinsatte är risoni helt enkelt pasta som ser ut som ris. Den görs alltså på durummjöl och vatten.

Den som är glutenintolerant får alltså byta risonin mot vanligt ris om man vill prova detta recept. Gryta är hur som helst en typ av rätt som är himla bra att laga på vintern. Man kan laga den till många och den blir bara godare och godare om den får stå några dagar. Dessutom är det mat som lagar sig själv och som är värmande och mättande. Gör man mycket kan man servera den flera dagar i rad med olika tillbehör och kryddningar.

Lättlagad söndagsmiddag

Madeleine LandleyItaliensk kycklinggryta med pasta och aubergine är en riktigt smarrig gryta som passar till middag när man är sugen på en smakrik och god gryta. Medan en köttgryta kan kännas tung känns en gryta på kyckling något lättare. Anledningen till att jag kallar den för italiensk är för att den innehåller typiskt italienska ingredienser – i alla fall såna jag stött på under alla de gånger jag varit i Italien. Jag älskar Italien, så tro mig, jag har varit där många gånger.

De typiska ingredienserna är portabello-svamp, vitlök, zucchini, aubergine och kapris. Okej, den som är petnoga kanske skulle snarare skulle kalla den för medelhavsgryta. Jag har också i gröna linser eftersom det är nyttigt och gör den matig och mättande. Jag har också i finkrossade tomater – ytterligare en typisk italiensk ingrediens samt italiens krydda nummer ett – oregano.

Är det någon av ingredienserna man inte gillar är det bara att ta bort den eller byta mot något annat. Exempelvis kanske man inte får tag i portabello, då går det lika fint med vanliga champinjoner. Det är faktiskt samma sak fast portabellon är en större modell av skogschampinjon. Tack vare att denna gryta räcker till många är den perfekt att servera när familjen ska mumsa söndagsmiddag. Saknar man något tillbehör går det utmärkt att komplettera med några vitlöksbröd. Mums!

» Här hittar du fler goda pastarätter

Italiensk kycklinggryta med pasta och aubergine

För: 8 personer

Italiensk kycklinggryta med pasta och aubergine

200g portabello
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
500g kycklingfilé
1 zucchini (ca 300g)
1 aubergine (ca 400-500g)
1 burk paprikasallad (165g avrunnen)
2,5 dl risoni
3 dl gröna linser
1 dl kapris
2 burkar finkrossade tomater (á 400g) + 1 burk vatten
1 msk torkad oregano
salt, peppar

  • Tärna svampen och ha ner i en stekpanna. Låt den fräsa några minuter tills vätskan börjar minska. Salta och peppra. Hacka löken och ha ner med svampen samt en klick smör. När löken mjuknat, ha ner finhackad vitlök och låt den stekas med någon minut. Ös över i en gryta.
  • Tina kycklingen om den är fryst och skär den till smala strimlor. Stek i stekpannan och ös över i grytan.
  • Tärna zucchini och aubergine och ha ner i pannan. Stek på hög värme så allt får yta, sänk sedan värmen och ha ner en klick smör får fräsa in någon minut. Salta och peppra. Ös över i grytan. Slå vattnet av paprikasalladen och ha ner i grytan.
  • Koka risonin enligt anvisningen på förpackningen men dra av en minut på koktiden. Sjud linserna i en kastrull med 1,5 liter saltat vatten i 10 minuter. Tänk på att linserna inte får koka – bara knappt sjuda, annars kokar de lätt sönder. Ha ner kokt risoni och linser i grytan. Slå på krossade tomater och skölj ur burkarna med vatten som du slår i grytan. Ha ner kapris och smula i oregano. Smaka av med extra salt och peppar. Låt grytan småputtra under lock i 10 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.