Laxsida med spenat och italienska smaker

Snabblagad Gi-middag

Hittar du lax till bra pris är det lika bra att slå till på en hel rackare. Be dem ta ur den i butik så slipper du ta hand om det själv. Därefter är det bara att halvera rakt över ryggen, bena ur och frysa in i lagom bitar. Det är faktiskt inte minsta svårt – med en bra kniv och en fiskbenspincett kommer man långt. Första gången blir det säkert lite hackigt och pillrigt, men man lär sig vartefter.

Italiensk laxsida

Krämig spenat- och morotssallad med italiensk laxsida och korianderbönsallad

Lax med god smak

Den här laxen är en riktig goding med italienska smaker. Dessutom går det lätt att fixa. Kryddmixen som klappas in på fiskköttet heter Italiana och säljs i en trepack hos Foglia. Jag föredrar att själv blanda mina kryddmixar, men då den här innehåller hela bitar av oliver, kapris och tomat är den smidig att plocka fram när man inte vill hålla på och trixa. I den finns också vitlök och lök samt typiskt italienska örter.

Tillsammans med den krämiga salladen på rivna morötter och babyspenat, samt den fräscha korianderbönsalladen med blomkål blir man mätt och belåten. Perfekt mat efter träningen – perfekt när man har ont om tid.

Laxsida med spenat och italienska smaker

För: 4-6 personer
Temperatur: 200°

Krämig spenat- och morotssallad:

2 stora morötter
40g färsk babyspenat
2 dl creme fraiche
några stänk tryffelolja
salt, peppar

Korianderbönsallad:

150g gröna bönor
2 dl gröna frysta ärtor
150g blomkål
1 burk kidneybönor
1/2 kruka färsk koriander
1 citron
1/2 dl olivolja
salt, peppar

Italiensk laxsida:

800g laxsida (alt 4 styckfrysta laxfiléer)
1 påse Foglia Italiana kryddmix
flytande smör

1. Riv morötterna på en mandolin och finstrimla sedan babyspenaten. Rör ihop creme fraiche, tryffelolja och kryddor, vänd sedan ner grönsakerna och rör ihop. Ställ svalt fram till servering.

2. Tina bönor och ärtor i varmt vatten. Dela blomkålen till mindre träd och koka i saltat vatten ca 4-5 minuter. Skölj kidneybönorna och ha ner i en skål tillsammans med bönor, ärtor och blomkål. Pressa över saft från en hel citron, strössla över hackad, färsk koriander. Salta peppra och ringa över olja.

3. Skrapa eventuellt fjäll från laxsidan. Skälv laxen och lägg upp den på en skärbräda. Se till att den är blöt på ovansidan och klappa sedan in hela ovansidan i kryddmixen. Lägg över laxen i en ugnsfast form med bakplåtspapper i botten. Ringla över smör och ställ sedan in laxsidan i 200° i ca 20-30 minuter. Eftersom tjockleken kan variera, skär ett snitt för att kontrollera tillagning eller använd en termometer.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.