Italiensk sill med brynt smör och soltorkade tomater

Årets julsill i Landleys kök

”Årets julsill” är ett återkommande fenomen i det Landleyska köket. Det hela började för ganska många år sedan då jag bestämde mig för att göra en annorlunda, hemmagjord sill till julafton. Sedan dess har jag hittat på en ny variant varje år. Alla dessa sillar hittar du här i bloggen under Årets julsill.

Årets julsill blev detta år en italiensk sill med brynt smör och soltorkade tomater. Influenserna kommer från medelhavet där man använder sig av soltorkade tomater, zucchini, fänkål och vitlök. Jag gör denna med 5-minuterssill som jag blandar med de stekta råvarorna samt brynt smör. Det brynta smöret ger en knäckig ton som passar fint till de övriga smakerna. Det här är en rolig och annorlunda sill som passar att ställa fram på julbordet. Naturligtvis passar den precis lika bra till påsk såväl som till midsommar eftersom den inte görs med specifika julingredienser.

Det här en lite torrare sill eftersom den inte görs med något spad förutom det brynta smöret samt det som sillen släpper i burken. Just därför bör den serveras rumstempererad så den inte är för stel. Saknar man spad tar man bara lite av det som sillen legat i i sin förpackning.

» Här hittar du fler recept på goda sillar

Italiensk sill med brynt smör och soltorkade tomater

Italiensk sill med brynt smör och soltorkade tomater

1 stor burk á cirka 5 dl

1/2 gul lök
120g zucchini
70g fänkål
1 vitlöksklyfta
4 bitar soltorkade tomater
50g smör (brynt)
1 ask 5-minuterssill (a 420g)
några kvistar färsk timjan

  • Hacka gul lök, tärna zucchini, strimla fänkål och finhacka vitlöken. Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek allt på låg temperatur till det mjuknat i cirka 15 minuter. Strimla soltorkade tomater och blanda med det stekta.
  • Smält smör i en kastrull och låt det brynas på medeltemperatur. Rör om då och då och bevaka det. När smöret börjar få en mörkare guld-ton är det klart. Ta av kastrullen från plattan.
  • Slå bort lagen och skär sillen till lagom bitar. Varva sill med grönsakerna i en burk. Slå på det brynta smöret men se till att det bruna i botten av kastrullen inte kommer med. Sätt på locket och vänd burken några gånger. Ställ burken i kylen och låt den stå ett dygn. Vänd gärna burken någon extra gång efter halv tiden så allt får smak av smöret. Servera sillen rumstempererad.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.