Italienskt lantbröd med morot och solrosfrön

Baka enkelt bröd

Senast jag bakade gick det verkligen jättedåligt. Degskrället vägra att jäsa, och när den väl kom igång tog det hundra år. Självklart trodde jag att det var något konstigt med termometern jag använde, men efter lite efterforskningar kom jag fram till att det helt enkelt var för lite jäst. En bok jag alltid tillgår är Jan Hedhs underbara bok Bröd. Det var också tack vare den som jag lyckades reda ut att det var för lite jäst.

Jäst och temperatur

Den här gången ville jag i alla ta det säkra före det osäkra och plockade fram två termometrar för att mäta degvätskans temperatur. Visserligen brukar ett finger gå lika bra, men man vet ju aldrig… Jag ville dessutom kolla hur de två termometrarna jämförde i förhållande till varandra.

Recept på nybakt, italienskt lantbröd

Eftersom jag var sugen på härligt, nybakt frukostbröd fick en påse med Kungsörnens lantbrödsmjöl 4 sädesslag åka med hem. Och förstås jäst – jag skulle ju ta revansch för senast. Efter lite spånande bestämde jag mig för en smaksättning bestående av morötter, solrosfrön och oregano. Sedan var det bara dags att sätta igång. Det här receptet bygger på Kungsörnens grundrecept på goda lantbröd som jag sedan har modifierat och adderat ingredienser till.

Italienskt lantbröd med morot och solrosfrön

Italienskt lantbröd med morot och solrosfrön

Italienskt lantbröd med morot och solrosfrön

1 limpa
Temperatur: 200°

20g smör
2 dl vatten
25g jäst (1/2 paket)
1,5 msk mörk sirap
150g riven morot
1 dl solrosfrön
2 msk torkad oregano
2 tsk salt
400-450g lantbrödsmjöl med 4 sädesslag

1. Börja med att mäta upp smöret och ställa fram det och sirapen så att de blir rumstempererade. Riv morötterna på de små hålen på ett rivjärn.

2. Värm vattnet till 37°C och rör ner jästen så att den löser upp sig. Vispa sedan ner smör och sirap. Ha ner morotsrivet, solrosfrön och sedan salt och mjöl. Ha ut degen på diskbänken och arbeta kraftigt i cirka 8-10 minuter för hand. Lägg tillbaka degen i bunken och låt den jäsa under bakduk på en varm plats under 40 minuter.

3. Knåda degen smidig på mjölat bakbord och forma till en avlång limpa. Ha ner i en jäskorg och låt jäsa ytterligare 40 minuter under bakduk.

4. Stjälp ut degen ur jäskorgen och skär sedan fem snitt med en kniv på undersidan (den som varit nedåt i korgen). Lägg ut limpan på ett bakplåtspapper på en plåt och grädda i 200° i 30-40 minuter. Om du gräddar på sten: värm ugnen till 250°, lägg in brödet direkt på stenen och spruta in vatten med en vattenspruta. Grädda i 5 minuter på hög värme och sänk sedan temperaturen till 200°. Vädra ur ugnen snabbt och grädda brödet i 30-35 minuter.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.