Falukorv i ugn med ost och tomat

Falukorv i ugn med julens rester

Jag vet inte hur det är med er, men efter jul och nyår, som i vissa fall kräver både omständig och avancerad matlagning kan det vara skönt att laga något enkelt. Den här lättlagade falukorven görs i ugn tillsammans med klassiska smaker och av sånt som blivit över från julbordet – senap, brysselkål, korv och ost.

Enkel och snabblagad vardagsmat

Till basen utgick jag från Scan Deli Jägarfalu som är en favorit tack vare att den smakar lite mer. Scan Deli Jägarfalu har en högre kötthalt och en kraftigare röksmak. Den har också vunnit guldmedalj i Chark SM 2010 och 2014. Jag älskar ju smaken av rökt så det är klart att man väljer den.

Linser röda Alternativ till ris, bulgur och couscous

Runt om korven strösslar man ut lök, små tomater och kryddig korv. Vilken korv man väljer kan man bestämma själv – har man fått korv över från julbordet, exempelvis Läckökorv eller lökkorv kan man ta den. Även salsiccia eller vanlig lunchkorv är gott. Servera med röda linser och sojabönor samt lite smörstekta brysselkål. Många tror att linser är svårt att göra, men det är faktiskt väldigt enkelt. Man bara kokar upp vatten med salt, lägger i linserna och låter dem sjuda 10-25 minuter beroende på vilken sort det är. De röda och gula behöver kortast koktid.

Varför är linser så bra?

Linser är dessutom ett prisvärt alternativ som passar utmärkt att ha hemma i skåpet istället för ris, bulgur eller couscous. De innehåller mer mineraler och protein, de kan förvaras torrt och de går snabbt att laga. Jag som äter LC (Low Carb) tycker att linser är ett utmärkt alternativ. » Läs mer om linser här.

Kom ihåg att falukorv görs på potatismjöl vilket är glutenfritt. Den här middagen är kan alltså ätas av både glutenintoleranta, äggallergiker och av laktosintoleranta om man steker i laktosfritt smör. För att göra receptet enklare kan man byta jägarfalukorven mot vanlig falukorv och hoppa över den kryddiga korven. Dock är den kryddiga korven riktigt smaskig att ha till. Välj exempelvis chorizo eller salsiccia.

» Här hitta du fler annorlunda recept på falukorv i ugn

Falukorv i ugn med ost och tomat

För: 4 personer
Tid: 25 minuter
Temperatur: 225°

Falukorv i ugn med ost och tomat

550g jägarfalukorv
1 stor gul lök
5 msk skånsk senap
400g blandade småtomater
200g kryddig korv
1/2 kruka färsk timjan
2,5 dl riven ost
salt, svartpeppar, vitlökspulver, chiliflagor

Tillbehör:

3 dl röda linser
1 burk sojabönor
1 tsk olivolja

Honungsfrästa brysselkål:

4 msk smör
400g brysselkål
1 msk balsamvinäger
3 msk flytande honung
salt, svartpeppar, lökpulver

1. Skiva jägarfalukorven. Halvera och skiva löken. Rada upp korven i en ugnsfast form bred på ett lager senap på varje korvskiva. Varva med lök och fördela sedan ut halverade cocktailtomater och skivad korv. Krydda ett varv och ställ in i 225° i cirka 20 minuter. Tag ut formen och strössla över riven ost. Ställ in ytterligare 5 minuter. Tag ut ur ugnen och dekorera med färsk timjan.

2. Sjud linserna i saltat vatten cirka 8-10 minuter. Slå av vattnet och blanda med sköljda sojabönor, salt, peppar och en skvätt olivolja.

3. Halvera brysselkålen och fräs dem i ordentligt med smör i en stekpanna. När de börjar få ytan slå på vinäger och honung. Låt det fräsa in. Smaka av med salt och peppar. Servera korven med skånsk senap och tomatpuré.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.