Jamaican jerk chicken med sötpotatis och stekt banan

Frukt i maten

En gång i tiden avskydde jag frukt i maten. Jag tyckte det var läskigt och ansåg att frukt passade bäst för sig själv. Idag har jag helt ändrat uppfatting eftersom jag insett hur himla bra det blir när maten får ett lyft av lite sötma. Jag är fortfarande lite kritisk till banan i maten, men kokbanan går däremot bra, ni vet såna bananer som säljs som matbanan och som är gröna och stora.

Camden Market

I våras var vi i London. Självklart passade vi på att spendera en dag på Camden Market. Vilket underbart ställe – och vilket paradis för foodies! Utmed Camden ringlar sig den stora marknaden som är fylld med matställen och mysiga ölhak belägna uppe på tak och i gamla byggnader. För den som är ute efter shopping är det inget som inte går att hitta här. När man tänkte att nu är det väl ändå slut, ja då bara fortsatte marknaden in i gamla stationshus, genom trånga gränder och utmed gator kantade av färggranna, låga hus. Det här var ett av de häftigaste ställena jag besökt och så mycket större än jag hade kunnat tro. Ska du åka till London, missa inte att besöka Camden Market.

London för Foodies

På food courten Camden Lock i Camden passade vi på att dricka öl och käka. Det var svårt att bestämma sig för vilket stånd man skulle sikta in sig på för lunch eftersom allt såg så gott ut och doftade ljuvligt. Till slut föll vårt val på Mamas Jerk Station. Jag kan inte påstå att jag ätit jamaikansk mat särskilt många gånger, men det var riktigt gott med alla kryddor och spännande frukt. Det var också detta som blev inspirationen till när vi bestämde oss för att laga jamaikanskt i sommar. Det är inte alls svårt, och matbanan och jerkkrydda kan du hitta i välsorterade matbutiker.

Gör din egen Jerkkrydda

Till detta recept kan du använda färdig jerk-krydda som du köper på burk eller så kan du göra din egen. Vi testade första gången med färdig – det är trots allt en hel del ingredienser som ska i för att göra en jerkblandning och vi orkade inte hålla på. Dock blev det mycket godare när man gjorde egen eftersom den vi köpte hade alldeles för mycket rosmarin som tog över det hela. Gör man egen Jerkkrydda kan man lika gärna göra en stor omgång och förvara i en snygg burk.

Jamaican jerk chicken med sötpotatis och stekt banan

För: 4 personer

Jamaican jerk chicken med sötpotatis och stekt banan

Sötpotatisklyftor:

800g sötpotatis (ca 4 stycken)
1 vitlökskapsel
rapsolja
salt

Stekt banan (Fried plantains):

2 kokbananer
rapsolja
5 dl vatten
2 msk salt

Jerkkrydda:

1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
2 msk nymalen svartpeppar
1 msk cayennepeppar
2 msk farinsocker
1 tsk kryddpeppar
1 tsk malen kanel
1 msk salt
1 tsk paprikapulver

Grillad kyckling med jerk:

800g kycklingfilé
jerk-krydda
salt, peppar

Tillbehör:

2 lime
sallad
gurka
mango chutney

1. Gnugga sötpotatisarna rena och skär dem till klyftor. Olja en ugnsfast form och fördela ut sötpotatisklyftorna med skalet nedåt. Bryt loss vitlöksklyftorna från kapseln och skär bort ändfästet. Fördela ut klyftorna mellan sötpotatisklyftorna och ringla över ett lager olja. Salta ett varv och ställ in i 225°C i cirka 30-40 minuter. Vänd på klyftorna efter halva tiden.

2. Skala och skiva kokbananerna. Skalet är hårt så det enklaste sättet att få bort det är genom att skära två skåror längs med skalet. Skiva bananen i centimetertjocka skivor. Hella upp olja i en stekpanna så det täcker botten och en liten bit upp. Lägg i bananbitarna och stek dem i oljan cirka 2,5 minuter på varje sidan. Salta ett varv. Om stekpannan blir full, ta lite banan i taget. Lös upp salt i en skål med vatten och lägg i bananbitarna när de är stekta – behåll oljan kvar i pannan. Genom att lägga bananbitarna i saltvattnet blir de inte torra inuti. Lyft av bananen på ett hushållspapper och mosa till dem lätt i mitten med tummen så att de spricker. Precis innan det är dags att äta, värm på oljan igen och lägg tillbaka bananerna i pannan. Stek någon minut per sida eller till de fått fin färg.

3. Blanda ihop alla ingredienserna till jerkkryddan. Tina kycklingfiléerna och skär till bitar. Lägg kycklingbitarna i en skål och vänd runt i jerkkryddan. Hetta upp grillen och lägg på ett grillnät. Grilla kycklingen och halverad lime. Servera med en sallad med gurka och mangochutney. Saknar man sås är creme fraiche ett got alternativ.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.