Jansson i skål med potatispuré, frasig potatis, ansjovis och krutonger

Festlig aptitretare och förrätt

För den som inte redan upptäckt det gillar jag att experimentera med smaker och texturer. Ett exempel är denna Jansson i skål med potatispuré, frasig potatis, ansjovis och krutonger. Denna härliga aptitretare passar fint att servera till adventsmys och glöggmingel. Man skulle kunna säga att den är lite som en demonterad Janssons Frestelse fast med fler texturer.

Den krämiga och lena potatispurén passar fint till den krispiga löken, de knapriga krutongerna och den frasiga rårakan som man bryter isär och toppar med. På med några bitar ansjovis och lite dill. Sedan är de klara. Denna rätt kan man servera ljummen eller kall. Därför funkar det fint att förbereda alla delarna till rätten. Vill man ha lite värme i det hela kan man värma på potatispurén innan man lägger den i skålarna.

Perfekt att förbereda

Vill man göra det ännu lite lyxigare kan man ringla brynt smör över. Då kommer dina gäster att titta i kors av lycka. Jag tar 2–3 ansjovisfiléer per skål, men här får man förstås anpassa efter hur mycket ansjovissmak man gillar. Jag älskar ju ansjovis. Vill du ha ännu mer ansjovissmak kan du använda lite av spadet från ansjovisen i potatispurén.

Denna aptitretare passar så klart inte bara att servera som en aptitretare, den passar nämligen precis lika bra att servera som en förrätt – exempelvis till jul eller nyår. Som förrätt rekommenderar jag att man serverar den till fyra personer istället för åtta så det blir lite mer till varje portion.

» Här hittar du fler recept på goda julsnittar

Jansson i skål med potatispuré, frasig potatis, ansjovis och krutonger

Jansson i skål med potatispuré, frasig potatis, ansjovis och krutonger

8 stycken

Potatispuré:

600g mjölig potatis
2 dl mjölk
ev vatten
2 krm lökpulver
salt

Frasig potatis:

1 fast potatis
10g smör + 3 msk olja att steka i
salt

Övrigt:

1 schalottenlök
1 skiva vörtbröd
smör att steka i
1 ask ansjovisfiléer (125g)
färsk dill

  • Skala och koka potatisen i saltat vatten tills den mjuknat, cirka 15–20 minuter. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Ställ tillbaka kastrullen på platan och rör i mjölk. Späd med vatten tills purén fått lagom lös konsistens. Smaka av med lökpulver och salt.
  • Skala den fasta potatisen och riv den på de stora hålen på ett rivjärn. Värm smör och olja i en stekpanna till medeltemperatur. Strö ut den rivna potatisen. Försök att separera den så mycket det går och stek den gyllene och frasig på båda sidor. Lägg över på en skärbräda.
  • Bryt brödet till lagom munsbitar. Smält smör i en stekpanna och lägg i brödet. Vänd runt det brödet så alla sidor får suga i sig av smöret. Lägg i mer smör om det behövs. Stek på medeltemperatur några minuter tills brödet fått lite yta.
  • Finhacka löken. Skiva ansjovisfiléerna – beräkna 2–3 ansjovisfiléer per skål.
  • Bryt isär den friterade potatisen till lagom munsbitar. Klicka ut potatispuré i varje skål. Varva lök, bröd, ansjovis, friterade potatis och dill.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.