Janssonpiroger

Mingelrecept för den som gillar Janssons Frestelse

I min värld finns det två trevliga sätt att starta december månad på; att bjuda in till glöggmingel, eller att bjuda in till glöggfika. Glöggmingel är ett trevligt sätt att mjukstarta julmyset på. Bjud in vännerna, laga goda smårätter och servera med varm glögg. Gör gärna glöggen själv enligt några av dessa recept.

Glöggmingel och glöggfika

Enkel hemmagjord starkvinsglögg med konjakNär gästerna tröttnat på glöggen har man vin och öl redo. Man kan förstås även bjuda in till en trevlig glöggfika där man bjuder på goda julkakor. Om gästerna är hungriga kan man börja det hela med en klassisk Janssons Frestelse. Till veganska gäster rekommenderas denna veganska Janssons Frestelse.

Till det salta glöggminglet – som är min favorit – kan man variera tilltuggen med dessa härliga piroger fyllda med Janssons Frestelse. Janssonpiroger är små, fina piroger som kan ätas i en munsbit. Allt som behövs är en servett som gästerna kan torka händerna på. I detta recept använde jag färdig pajdeg på rulle som man köper i butik, men självklart kan man göra degen själv. Använd i så fall degreceptet till dessa matjespiroger. Hur många piroger det blir beror på hur stora du gör pirogerna.

Meny till glöggminglet

Servera förslagsvis dessa små godingar tillsammans med andra tilltugg. Mina favoriter är Minipizzor med grönkål, feta och rostade mandlar, Julig majssoppa med apelsin, nejlika och grönkålschips och Quiche med matjessill och rödlök.

Minipizzor med grönkål, feta och rostade mandlarJulig majssoppa med apelsin, nejlika och grönkålschipsQuiche med matjessill och rödlök

» Här hittar du ännu fler recept till glöggminglet

Janssonpiroger

Janssonpiroger

Cirka 16-20 stycken

300g potatis
0,5 dl riven gul lök
1/2 ask ansjovis
1 ägg (häften till pensling)
1 msk vispgrädde
salt, peppar
1 rulle pajdeg

1. Riv potatisen på de små hålen på ett rivjärn. Riv löken. Blanda i en skål med hackad ansjovis.

2. Vispa ägget och blanda hälften av det med grädde, kryddor med lök och potatis. Spara resten av ägget till pensling av pirogerna.

3. Lägg ut pajdegen och skär ut lagom rundlar. Fördela ut lite av fyllningen på ena halvan av degrundeln, vik över och pressa ihop ytterkanten. Lägg ut pirogerna på ett bakplåtspapper och pensla med ägget. Grädda i 200°C i cirka 20-25 minuter, eller till pirogerna fått fin färg.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.