Janssonrösti

Mingelmat till glögg och vin

Julen är snart här och årets första glöggsnittar har mumsats i mitt kök. Jag älskar julen och allt vad den innebär. Jag tycker också det är trevligt att samla ihop vänner och familj och bjuda på något gott. Eftersom både november och december är så förbaskat mörka, kalla och tråkiga är det utmärkt att smygstarta med julen och bjuda på goda glöggsnittar – som dessa Janssonrösti.

Janssonrösti är helt enkelt små rösti med smak av matjessill, precis som Janssons Frestelse. Dessa små munsbitar är enkla att göra och smidiga att servera som mingelmat när man vill bjuda in till glöggmingel.

Aptitretare med julens smaker

Servera dem som en liten förrätt eller aptitretare till jul. Janssons Frestelse är också ett återkommande inslag vid påsk och midsommar. Alltså passar de lika bra att svänga ihop som mingelmat även då. Röstiplättarna består av riven potatis, lök, ansjovis och ägg för att hålla ihop det hela. Röstin steker man i smör i en stekpanna och resultatet blir små fina plättar med riven potatis som smakar precis som Janssons Frestelse. Röstin toppar man med en klick creme fraiche, lite hackad rödlök och gräslök. Är du glutenintolerant eller har gäster som inte tål gluten byter du ströbrödet mot glutenfritt ströbröd.

» Här hittar du fler goda recept till glöggminglet

Janssonrösti

20 stycken

Janssonrösti

Janssonrösti:

500g potatis
1/2 gul lök
1 burk ansjovis + 1 msk ansjovisspad
2 msk vispgrädde
1 ägg
peppar
0,5-1 dl ströbröd*

Topping:

creme fraiche
1/2 rödlök
gräslök

  • Riven potatisen på de stora hålen på ett rivjärn. Riv den gula löken. Hacka matjessillen.
  • Vispa ihop ansjovisspad med vispgrädde, ägg och kryddor. Blanda i potatis, lök och ansjovis.
  • Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner cirka en matsked av röran per plätt. Forma till en plätt när vätskan rinner ut. Strössla över ströbröd på ovansidan. *Ta glutenfritt ströbröd om du eller dina gäster är glutenintoleranta. Stek på båda sidor tills röstiplättarna håller ihop och fått fin färg.
  • Klicka på creme fraiche och toppa med hackad rödlök och gräslök.

Sugen på att göra en vanlig Janssons Frestelse? Kolla in filmen nedan där jag visar hur man gör.
Hela receptet på Klassisk Janssons Frestelse hittar du här. Här hittar du också tips på viner som passar till Janssons Frestelse.
 

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.