Janssons Frestelse-mazariner

Janssons Frestelse i portionsform

Jag är en riktig sucker för Janssons Frestelse. Jag tycker att det blir så gott, krämigt och perfekt med sin salta smak. Men, visst har man varit på julbord och ätit Jansson som varit riktigt, riktigt tråkig. Ni vet så där torr, smaklös och hårdtuggad.

Två knep till bäst Janssons Frestelse

Hemligheten till en riktigt bra Jansson är att låta löken mjukna på låg temperatur i en stekpanna med smör – innan den åker ner i gratängformen. När löken är nästintill genomskinlig är den klar. Det andra knepet är att inte snåla med ansjovisen och att också använda spadet i gratängen. Jag brukar också ha i en nypa salt eftersom jag gillar när det finns ordentligt med smak.

Vin till Janssons Frestelse

I dessa Janssons frestelser i portionsform rivs potatisen på de stora hålen på ett rivjärn så att det blir små och fina bitar. Sambon fick provsmaka och summerade det hela med att det nog var den bästa Janssons Frestelsen han ätit. Det var ett riktigt gott betyg med tanke på att min mamma alltid haft den flaggan. Servera också med vintipset under receptet som blir en riktigt lyckad kombo.

Sugen på att göra en vanlig Janssons Frestelse? Kolla in filmen nedan där jag visar hur man gör.
Hela receptet på Klassisk Janssons Frestelse hittar du här. Här hittar du också fler tips på viner som passar till Janssons Frestelse.
 

Mini Janssons Frestelse

Cirka 16 stycken
Tid: 40 minuter
Temperatur: 225°

Janssons Frestelse-mazariner

1 gul lök
800g potatis
125g + 55g Grebestads ansjovis
(1 stor + 1 liten burk)
2 dl vispgrädde
salt, svartpeppar

1. Hacka gul lök och låt den mjukna i smör på låg temperatur i en stekpanna. Stek till den blivit genomskinlig och låt den sedan svalna.

2. Skala potatisen och riv den på de stora hålen på ett rivjärn. Blanda med lök, ansjovisspaj, hackad ansjovis samt grädde och kryddor. Skeda upp smeten i små mazarinformar – gärna i silikon. Grädda i 225° 40 minuter. Låt svalna och stjälp sedan upp dem ur sina formar med hjälp av en uppochnedvänd skärbräda.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.