Janssons Frestelse med pumpa

Jansson med pumpa till allhelgona

Jag har nog alltid varit lite av ett pumpa-fan. Jag gillar hur pumpor hur ser ut och hur bra de är i matlagningen. När jag senare började odla själv blev det så klart en massa olika pumpor i landen. I år blev det mer än någonsin då jag fick runt 30 stycken pumpor. Alltså åker det nu i lite pumpa i allt möjligt.

Här om veckan svängde jag ihop denna Janssons Frestelse med pumpa, och den är inte knepigare att göra än en vanlig Janssons frestelse. Det enda man behöver göra är att byta ut lite av potatisen mot pumpa, riva allt de båda och ha ner i gratängen. Jag steker alltid löken till en Janssons frestelse precis som min mamma alltid gjort. Det är då den får den där fina, runda smaken av den karamelliserad lök, utan några ettriga toner.

Med eller utan spad?

PumporJag använder också alltid spadet från ansjovisen för att riktigt mycket ansjovisssmak. En del rynkar på näsan åt det, men då undrar jag nyfiken varför man äter Jansson över huvudtaget om man inte gillar smaken av ansjovis. Det råder uppenbarligen skilda läger i denna fråga om huruvida man ska ha i spadet, men min mammas klassiska Janssons frestelse brukar folk älska.

Tänk dock på att ansjovis är salt, så är du känslig för salt bör du inte salta för mycket. Jag gillar salt och brukar därför dra över en tunt lager salt på potatisen. hur du gör är naturligtvis helt upp till dig själv. Dessutom har pumpa en liten ton av sötma vilket kan vara bra att balansera upp med lite salt. Tänk också på att man alltid kan lägga till salt när maten är lagad, men det är desto svårare att ta bort den…

Extra krämig Jansson

Så vad blir då skillnaden om man har pumpa i Janssonen, kan man undra? Ja eftersom pumpa blir mjukare vid upphettning blir det en krämigare typ av Jansson. Den får så klart också lite smak av pumpa som har en lite grönare smak. Jag tycker den blir allra godast när man gör den dagen innan så den får stå till sig. Jag använde en pumpasort som jag odlat själv som heter White Boer, men man kan så klart ta vilken pumpasort man vill, utom spaghettipumpan som är för porös i sin textur. Både butternut, halloweenpumpa och muscatpumpa går däremot bra. Ju hårdare den är i köttet desto bättre. Här kan du läsa mer om de vanligaste pumpasorterna som går att köpa i butik.

Kålrotslåda och Janssons Frestelse med pumpa

Varför pumpa-Jansson?

Varför ska man då laga en Janssons frestelse med pumpa när originalet är så bra? Ja för egen del har jag funderat över det här med klassiska högtidsrätter. Så fort det är en högtid äter vi sill. Ni vet – sillen åker ju fram både till påsk, midsommar och jul. Med Jansson är det lite samma sak. Janssons frestelse är för många en självklarhet till jul, men minst lika många lagar Jansson till påsk och midsommar. Min mamma gör exempelvis alltid en extra Jansson vid jul som hon fryser och plockar fram vid påsk. Vid midsommar gör jag ofta en Jansson och serverar som lunch dagen efter till övernattande gäster.

Varför då inte introducera denna pumpa-Jansson till Halloween eller framför allt till allhelgonahelgen? Vid allhelgona ordnar många middag med vänner, så varför då inte slå till på en värmande härlig husmansklassiker. Jag brukar servera den med köttbullar, prinskorv och ibland även med kålrotslåda eller rödbetssallad till. Lite som en försmak till julen. Det är ju också perfekt om man har pumpa över från Halloween som man vill ta vara på och använda i maten.

» Här hittar du fler recept med pumpa

Janssons Frestelse med pumpa

Janssons Frestelse med pumpa

För: 4 personer som huvudrätt, 10 personer till buffé

1 stor gul lök
600g fast potatis
400g pumpa
125g ansjovis (1 stor ask)
3 dl grädde
salt, peppar
2 msk ströbröd
smörklickar

  • Skala och grovhacka löken. Smält en stor klick smör i en stekpanna och lägg i löken. Stek löken på låg värme tills en mjuknat.
  • Gnugga potatisen ren under vatten och skala den om den är jordig. Skala och kärna ur pumpan. Riv potatis och pumpa på de stora hålen på ett rivjärn eller med en hushållsassistent.
  • Olja en ugnsfast form och lägg i en tredjedel av potatisrivet. Lägg på hälften av den rivna pumpan, salta ett varv och fördela sedan ut hälften av den stekta löken. Fördela ut hälften av ansjovisen. Fortsätt med potatis, pumpa, lök, ansjovis och avsluta med ett lager potatis överst. Salta och peppra överst, slå på spadet från ansjovisen och häll sedan på grädde – grädden ska inte gå hela vägen upp, då bubblar den över när den är i ugnen. Ställ in gratängen i 225°C i 30 minuter.
  • Ta ut gratängen och strö över ströbröd. Lägg på några klickar smör och ställ in gratängen i ytterligare 15–20 minuter.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.