Janssons Frestelse med rotsaker

Jansson med rotsaker

Janssons frestelse är en riktig klassiker till jul. Enligt traditionen ska den göras med ansjovis, potatis, grädde och lök. Hemma hos oss använder vi inte bara själva ansjovisen i gratängen utan också spadet – något som har gått i arv till mig från min mamma. Mammas Jansson är nämligen bäst – de gärna videon där jag visar hur enkelt det är att göra Janssons frestelse.

Den som är sugen på blandade rotsaker istället för potatis kan testa dett arecept – för visst kan man göra Janssons frestelse med rotsaker! Denna goda jul-gratäng åt vi som huvudrätt tillsammans med prinskorv och rödbetssallad. Serverar man den som ett tillbehör vid julbordet räcker den till cirka 8-10 personer – då tar man ju inte lika mycket. Som huvudrätt räcker den till cirka 4 personer.

Gör din Jansson i förväg och frys in

Vill man göra denna Jansson helt glutenfri tar man glutenfritt ströbröd på toppen. Jag tycker att ströbrödet som strösslas över är viktigt då det adderar den frasiga ytan. Gör gärna din Jansson i förväg och frys in. Dagen innan julafton tar man fram den och tinar under dagen. Sedan är det bara att värma på den lagom till det är dags att äta. Vill man inte använda sig av just de rotsaker jag gjort i detta recept går det naturligtvis bra att byta mot de rotsaker man gillar.

Med hjälp av denna fiffiga lista med allt som behöver lagas till jul blir det enklare att planera. Det du inte serverar på just till julbord stryker du bara. När du lagat det du ska sätter du en bock i rutan. Alla rätter som ska värmas kan man med fördel göra längre i förväg och frysa in. Hemmagjord sill, sillsallad och rödbetssallad blir fräschast när den görs 1-2 dagar innan julafton.

» Här hittar du fler goda julrecept

Janssons Frestelse med rotsaker

Janssons Frestelse med rotsaker

4 personer som huvudrätt, 8-10 vid julbuffé och julbord

2 stora gula lökar
300g rotselleri
300g kålrot
300g morötter
1 ask ansjovis (á 100g)
4-5 dl vispgrädde
ca 1 dl ströbröd

  • Grovhacka den gula löken. Hetta upp en stekpanna med smör och stek löken långsamt på låg temperatur så den mjuknar. Ställ åt sidan.
  • Skala rotselleri och kålrot. Gnugga morötterna rena eller skala dem om de är jordiga. Strimla alla rotsakerna på de stora hålen i en matberedare, på en mandolin (eller i värsta fall på de stora hålen på ett rivjärn, men det blir lite smått. Man kan också skära allt till tunna stavar för hand.) Blanda alla rotsakerna.
  • Smöra en gratängform eller spraya den med ett lager spraysmör. Ta en tredjedel av rotsaksrivet och ha ner i botten. Salta och peppra. Strössla ut hälften av löken. Fördela ut bitar av hälften av ansjovisen. Upprepa proceduren en gång och avsluta med ett lager rotsaker på toppen.
  • Slå på ansjovisspadet och grädde. Vätskan ska inte täcka utan bara skymta cirka 1 cm nedanför fyllningen – har man för mycket vätska bubblar det över inne i ugnen när grädden kokar upp. Ställ in gratängen på 225°C i vanlig ugn eller 200°C på varmluft i 40 minuter. Håll ett öga så den inte börjar bli bränd. Lägg i så fall över ett lager aluminiumfolie. Tänk på att vända formen efter halva tiden om din ugn gräddar ojämn. Ta ut gratängen och strössla över ett lager ströbröd. Spraya gärna på lite spraysmör. Ställ in i ytterligare 10 minuter i samma temperatur.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.