Janssons Frestelse utan potatis

Janssons Frestelse utan potatis

I detta recept tänkte jag berätta hur man enkelt lagar en Janssons Frestelse utan potatis. Perfekt för den som äter enligt gi-metoden, vill äta Low Carb eller LCFH, är diabetiker, glutenintolerant eller laktosintolerant.

Det är otroligt hur länge pumpa håller sig fräsch. I början av september köpte jag ett par fina halloweenpumpor för att ha till ett par fotograferingar. I början av december hade jag fortfarande en av dessa pumpor liggandes ute på balkongen och bestämde mig då för att göra något gott av den. När jag skar upp pumpan var den hur fin som helst – inte minsta tillstymmelse till att börja bli dålig. Vad som bör tilläggas var att den var ekologiskt odlad och inköpt i den ekologiska butiken Paradiset.

Paradiset är det perfekta namnet på denna butiken då den i två plan är fylld med allehanda ekologiska delikatesser. Det är heller inte dyrt, vilket många kan tro. Eftersom det är en så stor butik blir många av priserna bättre. Här hittar man också lite annorlunda råvaror, vilket är trevligt.

För den som äter LCHF och Gi

Arla Smör SprayEfter lite rotande i kylen bestämde jag mig för att svänga ihop en gratäng vad vad som fanns; pumpa, två burkar ansjovis, blekselleri – ni vet sån med gröna stänger – grädde och ägg. Det hela fick bli en julinspirerad gratäng á la Jansson. Riktigt gott blev det, och oväntat likt en vanlig Jansson. Det här en utmärkt vardagsgratäng som ger en försmak av julen.

Kul nog är pumpa ett bättre alternativ för den som vill äta mindre kolhydrater. Pumpa innehåller nämligen 4,4 gram kolhydrater per hundra gram medan potatis innehåller cirka 17,6 gram kolhydrater per hundra gram.

Man kan alltså säga att det här är en kanongratäng för den som äter enligt gi-metoden eller vill äta Low Carb, såväl som LCFH. Potatis innehåller för övrigt lite mer fibrer och lite mer protein än pumpa.

Jansson för diabetes och laktosintolerans

Denna Janssons Frestelse utan potatis passar också utmärkt att äta om man har diabetes. Skippa då bara ströbrödet som strösslas över. Istället kan man mala mandel och strössla över. Ansjovisspad innehåller också en hel del socker, så hoppa gärna över steget att blanda ansjovisspad i stanningen. För att göra receptet laktosfritt, välj laktosfri grädde.

Glutenfritt ströbröd till Jansson

Är man glutenintolerant byter man ströbrödet mot glutenfritt ströbröd. Allra godast blir det om man han lite smör ovanpå ströbrödet, då använder jag Arlas fiffiga spraysmör. Det är som gjort för Janssons Frestelse. Kolla gärna in videon där jag visar hur jag gör min klassiska Janssons Frestelse. Principen är den samma i detta recept.

» Fler varianter på Janssons Frestelse hittar du här

 

Janssons Frestelse med pumpa

8 personer
Temperatur: 200°

Janssons Frestelse utan potatis

Stanning:

4 ägg
4 dl vispgrädde
salt, peppar, vitlökspulver

Gratängfyllning:

2 stora gula lökar
750g pumpa
2 stänger blekselleri
2 askar ansjovis (á 100g)
1 dl ströbröd*

1. Vispa samman ägg, grädde och ansjovisspad till stanningen.

2. Grovhacka löken och stek den mjuk i smör på mediumvärme. När den börjar bli genomskinlig är den klar.

3. Skala och skiva pumpan tunt. Skiva sellerin. Smöra en ugnsform om cirka 20×30 centimeter. Fördela ut ett lager pumpa och selleri. Fördela ut stekt lök och sedan ansjovis – spa. Varva på samma vis hela vägen upp. Avsluta med ett lager pumpa på toppen.

4. Häll över stanningen och pressa ihop allt. Strössla över ströbröd och spruta över lite smör. Grädda i 200°C i 60-70 minuter. Täck med aluminiumfolie om den börjar bli bränd. Låt svalna och stelna i cirka 15 minuter innan den serveras.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.