Klassisk Janssons Frestelse med vintips
Här hittar du receptet på klassisk Janssons Frestelse – en krämig variant, men god smak och frasigt lock. Denna Jansson görs med lök, potatis, grädde, ansjovis och ströbröd. Förutom mammas klassiska recept nedan delar jag med mig av mina bästa knep till hur du lyckas med din Jansson samt rekommenderar några bra viner om man vill dricka vin till Janssons Frestelsen. När allt kommer till kritan är det kanske inte bara just på Julafton man vill äta Jansson – En klassisk Jansson passar lika bra till glöggminglet eller inför julen när man stökar runt och bara vill tjuvstarta lite med det goda. Du kan förresten också kika på videon nedan där jag visar hur enkelt det är att göra en Jansson.
– Recept på klassisk Janssons Frestelse
– Mina bästa tips och knep när du gör en Jansson
– Video: Så gör man Janssons Frestelse
– Vin som passar till Janssons Frestelse
Kan man göra Jansson i förväg?
Först och främst – Janssons Frestelse är utmärkt att laga i förväg. Min mamma gör alltid sin Jansson några veckor i förväg innan jul och fryser in den. Det gör hon å andra sidan med det mesta av julmaten. Kvällen innan julafton ställer hon fram de frysta rätterna så att de får tina. På julafton, ungefär en timme innan gästerna ska sätta sig till bords ställer hon in sakerna i ugnen på långsam uppvärmning.
Temperaturen på ugnen får man anpassa efter hur bråttom man har – har man bråttom värmer man vid högre temperatur, och annars lite långsammare på lägre. Runt 200°C i ugnen på över- och undervärme och med locket på gratängen är en ganska lagom temperatur. Börjar den bli torr slår man på lite mjölk på gratängen. Hur vet man om den är klar? Ja, mamma sticker alltid ner fingret i mitten av gratängen för att känna om den har lagom temperatur. Janssonen behöver ju inte vara kokhet, utan bara lagom vara ät-varm utan att kallna för snabbt på tallriken.
En annan sak mamma brukar göra är att laga ett par Jansson samtidigt. Då kan man mumsa frestelse även före och efter jul – och så klart den hon plockar fram till midsommarlunchen. Jajjemen, så länge klarar sig Jansson i frysen. Janssons frestelsen ska helst vara tillagad när man fryser den. Om man bara gör iordning allt men inte gräddar den kan det hända att potatisen blir sladdrig och får ful färg i frysen.
Kolla också in recepten på Vegansk Janssons Frestelse samt dessa små goda mini Janssons Frestelser som passar fint att bjuda på till glöggminglet. Har du diabetes eller äter LCFH rekommenderas denna Janssons Frestelse med rotsaker.
Recept på klassisk Janssons Frestelse
Jag vet inte hur det är med er, men för mig måste det finnas en klassisk Janssons Frestelse på bordet för att det ska kännas som jul – självklart enligt mammas klassiska recept som gör den krämig utan att bli för rinnig, med ett frasigt lager på toppen.
Startsnöret för julen är i alla fall officiellt avklippt. I år hittar du massor av enkla recept på klassiker till julbordet. Vad sägs om julskinka, klassiska julköttbullar, mammas lökdolmar och min hemmagjorda rödbetssallad?
Allt är ju så himla gott och gör julbordet till en succé. Här i bloggen hittar du också kul inspiration som hjälper dig att göra julen och julbordet ännu mysigare.
Hur gör man Janssons Frestelse?
Den klassiska julrätten Janssons Frestelse är en gratäng som görs av potatis, gul lök och ansjovis. Potatisen skalar man och skär till tunna stavar eller strimlor med hjälp av en matberedare eller mandolin. Själv brukar jag köra potatisen i en mixer med rivblad med extra stora hål. Löken skivas och varvas mellan lagren av potatis precis som i en potatisgratäng. Det finns dock två knep till att få sin Janssons Frestelse att bli riktigt god, och dessa knep får du nedan.
Knepen till den bästa Janssons Frestelsen
– Mamma säger alltid att knepet till den bästa Janssons Frestelsen är att steka löken innan man har ner den i gratängen. Då fylls inte hela frestelsen med en ettrig löksmak utan får istället en fin och rund smak. Stek alltså löken först på ganska låg temperatur i en stekpanna tills den börjar bli genomskinlig och mjuk. Blanda sedan ner den i din Jansson.
– Det andra knepet i detta recept är att blanda grädden med spadet från ansjovisen. Grädden bör så klart också vara vispgrädde. Varje gång poängterar mamma också vikten av att det måste vara Grebbestads Ansjovisfiléer – ni vet de där rosa burkarna. Dessutom delar hon ansjovisfiléerna på längden så man får fler och smaken sprids över hela formen. Ja, men det var ju inte så svårt tycker jag. Jag håller med om att Grebbestads ansjovisfiléer är mycket bra, men på senare år har jag även kärt med ICA:s ansjovisfiléer som är precis lika bra och har lika god smak.
God och krämig Jansson
Jag har lagat klassisk Janssons Frestelse enligt mammas recept många gånger och det blir lika bra varje gång. Det är också kul att få höra hur många som använder sig av detta recept varje jul och hur bra de tycker att det är. Kommentera gärna nedan om du provat det och berätta vad du tycker. Glöm inte att du kan dela det i sociala medier med knapparna under receptet, alternativt spara det till Pinterest eller till dina egna favoriter här i Landleys kök. Dina sparade favoriter hittar du under hjärtat högst upp.
Letar du annorlunda recept på Janssons Frestelse? Bjud på snittar till glöggminglet där Janssons Frestelse får ligga på bitar av kavring? Även dessa små portionsbitar av Janssons Frestelse är kul att bjuda på som en aptitretare till ditt glöggmingel. Äter du LCHF eller Gi är också denna Janssons Frestelse utan potatis himla god. För veganer rekommenderas denna veganska Janssons Frestelse.
Klassisk Janssons Frestelse
2 stora gula lökar
700g potatis av mjölig sort
250g Grebbestads ansjovis (2 burkar)
3-4 dl vispgrädde
salt, peppar
smör
3 msk ströbröd*
- Halvera och skiva löken och fräs den i ordentligt med smör i en stekpanna på låg temperatur. När löken blivit genomskinlig och gyllene är den klar.
- Skala potatis och skär den i tunna strimlor för hand, på mandolin eller i en matberedare.
- Vispa ihop grädde och ansjovisspad med en nypa salt och peppar – efter behag.
- Smöra en ugnssäker form. Varva potatis, lök och ansjovis. Se till att det är potatis överst och i botten. Slå över stanningen – det ska inte täcka potatisen utan finnas kvar cirka 1-2 centimeter kvar uppåt. Slår man på för mycket bubblar det över.
- Fördela ut smörklickar på toppen och strössla över ströbröd. Eller använd Arlas fiffiga spraysmör som är som gjort för Janssons Frestelse. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i cirka 1 timme. Har du varmluftsugn bör temperaturen ligga på cirka 180-200°C. Täck din Jansson med ett lager aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg i ugnen. *Välj glutenfritt ströbröd om du är glutenintolerant.
Vin till Janssons Frestelse
Till en Janssons Frestelse passar det precis lika bra med vin som med öl. På grund av att en Jansson både innehåller en hel del kryddor från ansjovisens inläggning – och ansjovis, som är en knepig ingrediens att matcha vin till, måste man tänka till lite. Jag tyckte detta var så intressant att jag lagade Jansson till en testpanel som fick prova den med sex olika sorters vin.
Tänk på att en Janssons Frestelse innehåller mycket fett och sälta. Därför bör man välja vin med hög syra och sötma. Syran och sötman måste samspela med varandra eftersom ett vin med enbart sötma blir överkört av Janssons Frestelsen. Undvik för kraftiga viner med mycket ekfat och tanniner.
Vinerna som valdes till provningen är endruvsviner (alltså viner som bara görs på en sorts druva) så ni enklare ska kunna hitta ett liknande vin på Systembolaget. Vi provade en Cremant de Bourgogne, det vill säga ett franskt mousserande vin, Riesling, Barbera, Zinfandel, Rioja och Amarone. De viner som passade allra bäst Jansson till var torrt, mousserande vin från frankrike eller champagne, en Riesling från Österrike samt ett italienskt rött vin av Barbera. Dessa var helt klockrena!
Mousserande vin
På den mousserande fronten valde jag Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (7688) som är vårt ”husvin” därhemma. Detta vin slår många champagner på fingrarna och är riktigt prisvärt med fräscha bubblor och en bra balans mellan sötma, syra och friskhet. Detta är ett vin vi alltid återvänder till. Visst kan man också välja cava, champagne eller en Cap Classique till sin Janssons Frestelse. Tänk på att välja ett torrt vin.
Riesling
Vi provade först en riesling från Australien, men den var alldeles för tam i syran och blev helt överkört. När vi istället bytte till en fräsch riesling från Österrike blev det där emot annat ljud i skällan – riktigt bra. Rieslingen som kammade hem segern blev Loimer Lenz Riesling (4350).
Barbera
Ricossa Barbera (76755) visade sig vara fenomenalt till klassisk Janssons Frestelse. Vilka smakkompisar! Ett plus är också att detta vin paketeras på bag in box vilket är perfekt om man ska bjuda ett stort sällskap (exempelvis på glöggmingel). Eftersom jag trots allt slits mellan att ogilla fenomenet bag in box och tycka att det är bra till fest skulle jag dekantera vinet på karaff och servera från den.
Vinet har en djup och bärig sötma som avrundas av en spänstig syra som gifter sig perfekt med Janssons Frestelsen. Vinet passade så bra att jag härmed kröner detta till ”det perfekta Jansson-vinet”. Observera att detta vin är beställningsvara. Vill du hellre servera vitt föreslår jag rieslingen eller det mousserande ovan.
Zinfandel
Zinfandel passar absolut till, men se till att välja en som har desto mer sötma och inte för mycket ekfatstoner eller är för kraftigt. Vi provade Ravenswood Vintners Blend Zinfandel (26001) men den var för kraftig och hade för mycket ekfat. Den var helt enkelt lite för sofistikerad. Jag skulle snarare gå ner lite i pris och rekommendera exempelvis Montico The Italian Zinfandel eller Prohibition Zinfandel som är mer publikfriande och lättdruckna.
Rioja
Kring vintypen rioja till Janssons Frestelse var meningarna delade. Medan vissa tyckte det var bra till kryddigheten tyckte andra det blev för strävt. Vinet vi provade till var min taco-favorit, Campo Viejo Crianza (2786).
Amarone
Efter ett tips från killen i kassan på Systembolaget slank också en amarone in bland testvinerna. Jag hade en A Amarone (12343) hemma men var skeptisk redan från början eftersom den är lite för knuten. I kombination med Jansson blev den väldigt spritig och eldig. Amarone kan eventuellt passa, men då skulle jag välja en som är riktigt fruktig och mogen. Här kan man behöva kosta på sig och komma upp lite i prisklass.

Mer julrecept?
» Plockmat till glöggmingel
» Mat till julbordet
» Recept på sill
» Kakor och julgodis
» Klassiska julrätter
» Hemmagjord glögg


Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Jag vill bara lämna ett litet tips. Janssons frestelse gör jag exakt som du, men jag lägger till 1-2 msk kaviar (jag höftar). Den förhöjer faktiskt smaken ytterligare.
Hej Gertrud.
Spännande tips. Tack för att du delar med dig :)
Mvh
Madeleine
Oh my, this was so delicious. I made it for Christmas dinner today. It had been years since I’d made Janssons frestelse but thought it would be nice to have with the Swedish meatballs, red cabbage, and ostkake my friend was making for our shared dinner. I found this recipe online, and as it had such a high rating I decided this was it. (I write in English but can cook in Swedish.)
The differences I made were to increase the amount of potatoes (a little over 1 kg) and use a little more cream. I hate to admit I also used just one tin of the ansjovis, probably thinking about the stronger, oily anchovies people put on pizza. Ingebretsen’s, our Scandinavian market in Minneapolis, carries the small tins of Grebbestad ansjovis, and I bought several.
Next time I’ll use two tins, including the brine. The taste with one tin was almost too subtle but delicious. Tack så mycket!
Hej och tack för bra recept ! Testade Jansons frestelse som blev väldigt uppskattad. I det receptet hade även vintips vilket var lite kul. Bl.a en Barbera, tyvärr får man ingen träff på art.nr. 76755 på Systembolaget. Kan det ha blivit lite fel ? Vore jättekul att testa det som du avsåg !!
Hej Åke.
Vad roligt att det uppskattades :) Tyvärr försvinner vissa viner ur Systembolagets sortiment med jämna mellanrum. Ett tips är att googla upp vinet på annat ställe, se vilken stil det har och sedan försöka hitta ett liknande hos Systembolaget. Ibland finns det ju även andra sajter som säljer vinet.
Mvh
Madeleine
Det var bästa recept! Jag gjorde utan vin då (Ricossa Berbera) för det tog slut från leverantör! Men det var jättegott och alla älskade! Tack för receptet! 🙏😊
Hej!
Vad har du för storlek på din ugnsform?
Tack för recept!
Hej Jennifer.
Jag tar olika form varje år men de jag väljer brukar vara som en normalstor gratängform. Blir det för lite innehåll har jag bara i mer potatis och vice versa.
Mvh
Madeleine
Hej Madeleine !
Tack för världens bästa Jansson !!!
Tusen tack för superfint recept Madeleine Landley! Jag och min son gjorde denna igår och den är helt overkligt god! Bästa Janssons frestelse ever! Ett kommande måste på varje julbord! God Jul & Gott Nytt år från Sundsvall!
Hej!
Letade recept till julbordet och kom in på detta och tänkte testa. Men hur stor from använder du ungefär? Mvh M
Hej Mikaela.
Wow, supersvår fråga att svara på – jag gör nämligen i olika form varje gång. En ”normalstor” gratängform ska funka fint, typ en sån rektangulär man gör potatisgratäng i. Jag brukar riva potatis vartefter tills det är lagom mängd och sedan är huvudsaken att grädden inte är hela vägen upp utan typ 2/3 av höjden.
Mvh
MAdeleine
Nu gjorde jag för första gången efter ditt recept.Jag får höra på julafton hur den blev men har tjuvsmakat lite och sältan och smaken var perfekt. Har alltid gjort förut med för lite anjovis så det har smakat mera som en potatisgratäng.Hade också löken på spisen en stund.Hade nog ett kilo potatis och en fast sort. Mvh.Tytti
Hejsan!
Har läst igenom dina härliga och aptitretande recept.
Jag vill så gärna kunna göra Jansson i förväg och frysa in innan den skall ätas. Går det, utan att potatisen ändrar färg eller blir vattning? Vad behöver man i så fall tänka på?
Eller är det bättre att grädda först och frysa in sedan?
Bästa hälsningar Christina
Hej Christina.
Visst går det att frysa in Jansson. Jag rekommenderar att man gräddar den innan infrysning. Läs gärna mina svar på de föregående kommentarerna där jag ger mina tips på hur man gör.
Mvh
Madeleine
Hej igen!
Min (din!) Jansson gjorde succé på julbordet! Krämig, smakrik, godaste ever….blev omdömena!
Jag tog spadet från båda burkarna, lite salt, lite peppar, maxade grädden och hyvlade smör över hela.
Och jo, även jag smakade! Kommer att lära mig…absolut. Nästa tillfälle lär väl bli påskbuffén för då kommer den att önskas igen!
Tack till dig!
Hälsar
Anette
PS. Det blir Torskrygg med bacon till helgen! DS.
Verkar spännande. Tittade för första gången på den här webbplatsen. Verkar ganska enkelt. efter din genomgång. Kommer att skära potatisen för hand. Min mor sa alltid att det skall vara tändsticksstorlek på potatisen. Så det kör jag med. Sitter samtidigt vid arbetsbänken och filosoferar.
Hej bästa Medeleine!
Ska göra Jansson för första gången i mitt liv! Gillar inte ansjovis så det har inte fallit på min lott tidigare… Men nu blev det så och självklart letar jag recept på Fantastiska Landleyskok!
Blir dock så osäker när det bara står salt och peppar…..Hur mycket? På ett ungefär? Fattar att smaken varierar men eftersom jag fullständigt litar på dig hade jag uppskattat att veta hur mycket du tar!
Tusen tack för all inspiration och alla kanonrecept!
Vänliga hälsningar
Anette
Hej Anett.
Vad kul att du vill prova receptet i Landleys kök :)
I min familj gillar vi mycket ansjovissmak, men gillar du inte ansjovis och ändå vill prova, då föreslår jag att du skippar ansjovisspadet i stanningen. Du kan naturligtvis också ta lite mindre av ansjovisfiléerna. Grebbestads har en förpackning som är hälften så stor (55g). Du kan ju prova med det. En metod som funkar bra på barn (och som har funkat lika bra på min sambo, hehe) är att äta saker man inte tycker om 10 gånger. Då har det visat sig att man vänjer sig. Jag brukar smyga i smaker som jag vet att min sambo inte gillar i maten några gånger utan att säga något. Idag äter han det mesta, med några få undantag. Du får helt enkelt mumsa Jansson 10 gånger ;)
När det kommer till salt och peppar är det verkligen efter tycke och smak. Jag personligen tycker om ganska salt mat, men alla tycker olika och uppfattar smak på olika vis. Av den orsaken vill jag aldrig ge ett mått på salt och peppar (utom i en lag eller bakning förstås). Att laga mat handlar också mycket om känsla. Ju mer man lagar desto mer känsla får man för när det är lagom med kryddor. Jag mäter aldrig mina kryddor utan kör alltid på känsla. Om du är osäker på hur mycket du ska ta är det bättre att ta lite och i så fall salta och peppra mer i efterhand på den färdiga rätten. Det går ju inte att ta bort, men det går alltid att lägga till. Kör några drag på pepparkvarnen, kanske 4-5 stycken, och pja… kanske en fjärdedel till en halv tesked med salt? Skippar du spadet och tar mindre ansjovis blir ju Janssonen också mindre salt eftersom de båda adderar mer sälta. Berätta gärna hur det gick. Lycka till :)
Mvh
Madeleine
Fiffigt att frysa sin Jansson men undrar lite hur länge man ska värma den tinade rätten.
Hej Elisabet.
Det beror lite på hur stor och hur hög din Jansson är samt hur varmt du satt ugnen på. Sätt ugnen på 100-150°C och starta med 20-30 minuter.
Min mamma brukar sticka ner fingret i den för att känna… Själv tycker jag en termometer är rätt fiffigt ;)
Mvh
Madeleine
Hejsan,
om man gör den dagen innan och sedan värmer på, på vilken temp och hur länge värmer du på?
Tack :)
-Sonja
Hej Sonja.
Det beror förstås på hur mycket tid man har. Jag brukar köra den någonstans mellan 125-175 grader. Lägg gärna ett lock på eller liknande så inte för mycket fukt försvinner under värmningen.
Mvh
Madeleine
Ta anjovisgryddat sillfile i stället använd inte spadet, pressa eller hacka ett par vitlöksklyftor.lite muskot.grädde peppar.det blir MUMS
Väldigt god Jansson 😊
Kan man göra den dagen före och ha den i kylskåpet och gratinera dagen efter?
Hej Veronika.
Gör du innehållet utan att grädda den direkt efter kommer potatisen att bli rosa och stärkelsen gå ut i grädden vilket gör gratängen klistrig. Jag föreslår att du gör den helt och hållet dagen innan och värmer på.
Slå eventuellt på lite mjölk om den börjar bli torr.
Mvh
Madeleine
Jättebra tips med spraysmör och 2/3 vätska. Min Janssons brukar bubbla över för det mesta. Bra tips också med folie i botten. Nu ska jag göra efter ditt recept. Du förklarar så bra och har så många bra recept som jag har provat. Mvh Christina
Hej Christina.
Tack! Vad glad jag blir – och vad kul att tipsen kommer till användning :)
Mvh
Madeleine
Fick ingen länk att trycka på vid prenumerera
Hej själv Helene.
Är inte riktigt på det klara med vad du menar med att du inte får någon länk eller var problemet uppstår.
Det går bra att kontakta mig info@landleyskok.se så kan vi se vad som hänt.
Mvh
Madeleine
Helt fantastisk Jansson!
Nästa år är det vi som ska stå för Jansson på julbordet :D
Hej, är det vitpeppar el. svartpeppar i receptet? ?
Hej Eva-Lill.
Använder bara svartpeppar i mina recept, om inte det specifikt står vitpeppar ;)
Mvh
Madeleine
Gör man den helt klar även gräddad och kan ändå frysa in den sedan?
Hej Kia.
Vi äter alltid tinad Jansson varje jul :)
Gör den helt klart enligt receptet och frys sedan in. Om man är rädd att den ska bli torr när den värms upp kan man alltid slå på en skvätt grädde eller ha på några smörklickar vid uppvärmningen ;)
Mvh
Madeleine
Hur mycket ansjovisspad ska man använda?
Så mycket man vill – det beror helt på hur mycket ansjovissmak man vill ha.
Jag brukar ta spadet från en burk och min mamma brukar ta från båda burkarna.
Mvh
Madeleine
Okej, är så rädd för förra året när jag gjorde Jansson blev den så vattnig ?
Hej Johanna.
Var det detta recept som blev vattnigt?
Blev mycket uppskattad!
Bästa Janssons någonsin!