Klassisk Janssons Frestelse

Klassisk Janssons Frestelse med vintips

Här hittar du receptet på klassisk Janssons Frestelse – en krämig variant, men god smak och frasigt lock. Denna Jansson görs med lök, potatis, grädde, ansjovis och ströbröd. Förutom mammas klassiska recept nedan delar jag med mig av mina bästa knep till hur du lyckas med din Jansson samt rekommenderar några bra viner om man vill dricka vin till Janssons Frestelsen. När allt kommer till kritan är det kanske inte bara just på Julafton man vill äta Jansson – En klassisk Jansson passar lika bra till glöggminglet eller inför julen när man stökar runt och bara vill tjuvstarta lite med det goda. Du kan förresten också kika på videon nedan där jag visar hur enkelt det är att göra en Jansson.

– Recept på klassisk Janssons Frestelse
– Mina bästa tips och knep när du gör en Jansson
– Video: Så gör man Janssons Frestelse
– Vin som passar till Janssons Frestelse

Kan man göra Jansson i förväg?

VeganssonFörst och främst – Janssons Frestelse är utmärkt att laga i förväg. Min mamma gör alltid sin Jansson några veckor i förväg innan jul och fryser in den. Det gör hon å andra sidan med det mesta av julmaten. Kvällen innan julafton ställer hon fram de frysta rätterna så att de får tina. På julafton, ungefär en timme innan gästerna ska sätta sig till bords ställer hon in sakerna i ugnen på långsam uppvärmning.

Temperaturen på ugnen får man anpassa efter hur bråttom man har – har man bråttom värmer man vid högre temperatur, och annars lite långsammare på lägre. Runt 200°C i ugnen på över- och undervärme och med locket på gratängen är en ganska lagom temperatur. Börjar den bli torr slår man på lite mjölk på gratängen. Hur vet man om den är klar? Ja, mamma sticker alltid ner fingret i mitten av gratängen för att känna om den har lagom temperatur. Janssonen behöver ju inte vara kokhet, utan bara lagom vara ät-varm utan att kallna för snabbt på tallriken.

En annan sak mamma brukar göra är att laga ett par Jansson samtidigt. Då kan man mumsa frestelse även före och efter jul – och så klart den hon plockar fram till midsommarlunchen. Jajjemen, så länge klarar sig Jansson i frysen. Janssons frestelsen ska helst vara tillagad när man fryser den. Om man bara gör iordning allt men inte gräddar den kan det hända att potatisen blir sladdrig och får ful färg i frysen.

Janssons Frestelse-mazarinerKolla också in recepten på Vegansk Janssons Frestelse samt dessa små goda mini Janssons Frestelser som passar fint att bjuda på till glöggminglet. Har du diabetes eller äter LCFH rekommenderas denna Janssons Frestelse med rotsaker.

Recept på klassisk Janssons Frestelse

Jag vet inte hur det är med er, men för mig måste det finnas en klassisk Janssons Frestelse på bordet för att det ska kännas som jul – självklart enligt mammas klassiska recept som gör den krämig utan att bli för rinnig, med ett frasigt lager på toppen.

Startsnöret för julen är i alla fall officiellt avklippt. I år hittar du massor av enkla recept på klassiker till julbordet. Vad sägs om julskinka, klassiska julköttbullar, mammas lökdolmar och min hemmagjorda rödbetssallad?

Allt är ju så himla gott och gör julbordet till en succé. Här i bloggen hittar du också kul inspiration som hjälper dig att göra julen och julbordet ännu mysigare.

Hur gör man Janssons Frestelse?

Den klassiska julrätten Janssons Frestelse är en gratäng som görs av potatis, gul lök och ansjovis. Potatisen skalar man och skär till tunna stavar eller strimlor med hjälp av en matberedare eller mandolin. Själv brukar jag köra potatisen i en mixer med rivblad med extra stora hål. Löken skivas och varvas mellan lagren av potatis precis som i en potatisgratäng. Det finns dock två knep till att få sin Janssons Frestelse att bli riktigt god, och dessa knep får du nedan.

Knepen till den bästa Janssons Frestelsen

– Mamma säger alltid att knepet till den bästa Janssons Frestelsen är att steka löken innan man har ner den i gratängen. Då fylls inte hela frestelsen med en ettrig löksmak utan får istället en fin och rund smak. Stek alltså löken först på ganska låg temperatur i en stekpanna tills den börjar bli genomskinlig och mjuk. Blanda sedan ner den i din Jansson.

– Det andra knepet i detta recept är att blanda grädden med spadet från ansjovisen. Grädden bör så klart också vara vispgrädde. Varje gång poängterar mamma också vikten av att det måste vara Grebbestads Ansjovisfiléer – ni vet de där rosa burkarna. Dessutom delar hon ansjovisfiléerna på längden så man får fler och smaken sprids över hela formen. Ja, men det var ju inte så svårt tycker jag. Jag håller med om att Grebbestads ansjovisfiléer är mycket bra, men på senare år har jag även kärt med ICA:s ansjovisfiléer som är precis lika bra och har lika god smak.

Janssons Frestelse

God och krämig Jansson

Jag har lagat klassisk Janssons Frestelse enligt mammas recept många gånger och det blir lika bra varje gång. Det är också kul att få höra hur många som använder sig av detta recept varje jul och hur bra de tycker att det är. Kommentera gärna nedan om du provat det och berätta vad du tycker. Glöm inte att du kan dela det i sociala medier med knapparna under receptet, alternativt spara det till Pinterest eller till dina egna favoriter här i Landleys kök. Dina sparade favoriter hittar du under hjärtat högst upp.

Letar du annorlunda recept på Janssons Frestelse? Bjud på snittar till glöggminglet där Janssons Frestelse får ligga på bitar av kavring? Även dessa små portionsbitar av Janssons Frestelse är kul att bjuda på som en aptitretare till ditt glöggmingel. Äter du LCHF eller Gi är också denna Janssons Frestelse utan potatis himla god. För veganer rekommenderas denna veganska Janssons Frestelse.

Klassisk Janssons Frestelse

Till 1 form, ca 8 personer vid buffé
Tid: ca 60 minuter
Temperatur: 225°

Klassisk Janssons Frestelse

2 stora gula lökar
700g potatis av mjölig sort
250g Grebbestads ansjovis (2 burkar)
3-4 dl vispgrädde
salt, peppar
smör
3 msk ströbröd*

  • Halvera och skiva löken och fräs den i ordentligt med smör i en stekpanna på låg temperatur. När löken blivit genomskinlig och gyllene är den klar.
  • Skala potatis och skär den i tunna strimlor för hand, på mandolin eller i en matberedare.
  • Vispa ihop grädde och ansjovisspad med en nypa salt och peppar – efter behag.
  • Smöra en ugnssäker form. Varva potatis, lök och ansjovis. Se till att det är potatis överst och i botten. Slå över stanningen – det ska inte täcka potatisen utan finnas kvar cirka 1-2 centimeter kvar uppåt. Slår man på för mycket bubblar det över.
  • Fördela ut smörklickar på toppen och strössla över ströbröd. Eller använd Arlas fiffiga spraysmör som är som gjort för Janssons Frestelse. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i cirka 1 timme. Har du varmluftsugn bör temperaturen ligga på cirka 180-200°C. Täck din Jansson med ett lager aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg i ugnen. *Välj glutenfritt ströbröd om du är glutenintolerant.

Vin till Janssons Frestelse

Vin till Janssons FrestelseTill en Janssons Frestelse passar det precis lika bra med vin som med öl. På grund av att en Jansson både innehåller en hel del kryddor från ansjovisens inläggning – och ansjovis, som är en knepig ingrediens att matcha vin till, måste man tänka till lite. Jag tyckte detta var så intressant att jag lagade Jansson till en testpanel som fick prova den med sex olika sorters vin.

Tänk på att en Janssons Frestelse innehåller mycket fett och sälta. Därför bör man välja vin med hög syra och sötma. Syran och sötman måste samspela med varandra eftersom ett vin med enbart sötma blir överkört av Janssons Frestelsen. Undvik för kraftiga viner med mycket ekfat och tanniner.

Vinerna som valdes till provningen är endruvsviner (alltså viner som bara görs på en sorts druva) så ni enklare ska kunna hitta ett liknande vin på Systembolaget. Vi provade en Cremant de Bourgogne, det vill säga ett franskt mousserande vin, Riesling, Barbera, Zinfandel, Rioja och Amarone. De viner som passade allra bäst Jansson till var torrt, mousserande vin från frankrike eller champagne, en Riesling från Österrike samt ett italienskt rött vin av Barbera. Dessa var helt klockrena!

Mousserande vin
På den mousserande fronten valde jag Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (7688) som är vårt ”husvin” därhemma. Detta vin slår många champagner på fingrarna och är riktigt prisvärt med fräscha bubblor och en bra balans mellan sötma, syra och friskhet. Detta är ett vin vi alltid återvänder till. Visst kan man också välja cava, champagne eller en Cap Classique till sin Janssons Frestelse. Tänk på att välja ett torrt vin.

Riesling
Vi provade först en riesling från Australien, men den var alldeles för tam i syran och blev helt överkört. När vi istället bytte till en fräsch riesling från Österrike blev det där emot annat ljud i skällan – riktigt bra. Rieslingen som kammade hem segern blev Loimer Lenz Riesling (4350).

Barbera
Ricossa Barbera (76755) visade sig vara fenomenalt till klassisk Janssons Frestelse. Vilka smakkompisar! Ett plus är också att detta vin paketeras på bag in box vilket är perfekt om man ska bjuda ett stort sällskap (exempelvis på glöggmingel). Eftersom jag trots allt slits mellan att ogilla fenomenet bag in box och tycka att det är bra till fest skulle jag dekantera vinet på karaff och servera från den.

Vinet har en djup och bärig sötma som avrundas av en spänstig syra som gifter sig perfekt med Janssons Frestelsen. Vinet passade så bra att jag härmed kröner detta till ”det perfekta Jansson-vinet”. Observera att detta vin är beställningsvara. Vill du hellre servera vitt föreslår jag rieslingen eller det mousserande ovan.

Zinfandel
Zinfandel passar absolut till, men se till att välja en som har desto mer sötma och inte för mycket ekfatstoner eller är för kraftigt. Vi provade Ravenswood Vintners Blend Zinfandel (26001) men den var för kraftig och hade för mycket ekfat. Den var helt enkelt lite för sofistikerad. Jag skulle snarare gå ner lite i pris och rekommendera exempelvis Montico The Italian Zinfandel eller Prohibition Zinfandel som är mer publikfriande och lättdruckna.

Rioja
Kring vintypen rioja till Janssons Frestelse var meningarna delade. Medan vissa tyckte det var bra till kryddigheten tyckte andra det blev för strävt. Vinet vi provade till var min taco-favorit, Campo Viejo Crianza (2786).

Amarone
Efter ett tips från killen i kassan på Systembolaget slank också en amarone in bland testvinerna. Jag hade en A Amarone (12343) hemma men var skeptisk redan från början eftersom den är lite för knuten. I kombination med Jansson blev den väldigt spritig och eldig. Amarone kan eventuellt passa, men då skulle jag välja en som är riktigt fruktig och mogen. Här kan man behöva kosta på sig och komma upp lite i prisklass.


Recept på Klassisk Janssons Frestelse

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.