Janssonbiffar med broccamole

Annorlunda och god middagsmat

Den som nyligen tagit sig igenom påskstöket känner säkert igen ingredienserna till den här biffen. Första kopplingen blir säkert till Janssons frestelse (lök och ansjovis), men det är inte den riktiga orsaken till namngivningen. Den matglade kocken till denna rätt föddes nämligen som en Jansson, för att senare ta mammas flicknamn.

Janssons tacobiff med broccamole

Ja, i vanlig ordning när det är ett recept med helknasigt namn så är det min pappa som ligger bakom. Just det här fick han i uppdrag att ta fram till en av våra vinprovningar som du kan läsa om här. Man kan i alla fall inte beskylla honom för att ha slut på idéer eller på något vis vara okreativ – det är å andra sidan också därför det är så kul att ge honom i uppdrag att kreera något.

» Ännu fler knasiga recept av min kära far hittar du här

Janssonbiffar med broccamole

För: 4-6 personer

Janssons tacobiff med broccamole

Janssonbiffar:

800g nötfärs
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
2 ägg
0,5 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 liten burk anjovis (55g)
1-2 tsk sambal oelek
2 msk Heinz chilisås
2 msk hickorysås
spiskummin, oregano, ancho chilipulver, persillade
salt, peppar

Broccamole:

2 st broccolihuvuden (á 250g)
1/2 fänkålshuvud (ca 150g)
2 st vitlöksklyftor
10 cm purjolök
salt, vitpeppar, persillade
2 dl creme fraiche
1 msk äppelcidervinäger

Tillbehör:

2 stora tomater
1 liten burk majs (á 140g)
50g nachochips
balsamvinäger

1. Vispa ägg med pressad vitlök, ansjovisspad, mjölk och ströbröd. Låt det stå några minuter så ströbrödet får svälla upp.

2. Hacka gul lök och låt den mjukna tillsammans med smör i en stekpanna. Hacka anjovisfiléerna och ha ner dem samt lök och nötfärs i äggröran. Tillsätt övriga ingredienser, blanda ihop allt för hand och forma till pannbiffar. Förbered grillen.

3. Dela broccolin i mindre bitar och skär fänkålen i skivor. Koka i saltat vatten ca 10 minuter.

4. Slå av vattnet och ha ner hackad vitlök, strimlad purjolök och creme fraichen. Kör ihop allt med mixerstav och smaka av med äppelcidervinäger och kryddor.

5. Grilla biffarna ett par minuter på varje sida till de är genomlagade. Grilla samtidigt de hela tomaterna som sedan skivas upp i tjocka skivor och läggs på biffen vid servering.

Rekommenderat vin till: Villa Marina Rosso Conero (2143)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.