Jansson på kavring

Goda snittar till glöggmingel

Det är juletid och dags att bjuda in vännerna på goda snittar och glögg. Till glöggen behöver man något salt som matchar det söta i glöggen, så är ett kul inslag att redan här få en försmak av julbordet.

En försmak av julbordet

De här Jansson-snittarna ligger på en botten av kavring. De är mycket enkla att göra eftersom kavringen tillagas tillsammans med själva frestelsen. Lägg brödet i botten av en form, fyll på med de vanliga ingredienserna till Janssons Frestelse och in i ugnen. Därefter är det bara att skära till små fyrkanter och njuta! En vanlig Janssons Frestelse innehåller inget ägg, men i denna behövs det för att få det hela att hålla ihop lite bättre.

» Fler recept till glöggminglet hittar du här.

Janssons Frestelse på kavring

För: 4 personer
Tid: 45 minuter
Temperatur: 225C°

Jansson på kavring

4 skivor kavring
2 bakpotatisar
2 dl grädde
1 ägg
1/2 gul lök
55g ansjovisfiléer (1 liten burk)
salt, peppar

1. Skala potatisarna. Riv lök och potatis på en mandolin eller rivjärn och blanda i en bunke.

2. Vispa ihop ägg med grädde och kryddor.

3. Lägg ut kavring i botten av en sockerkaksform. Lägg ett lager potatis och lök ovanpå kavringen. Lägg ut ansjovis ovanpå och avsluta ytterligare ett lager potatis. Häll stanningen över och ställ in i ugnen i ca 30-45 minuter i 225°. Låt svalna, skär upp till fyrkanter och pilla ur dem ur formen med en stekspade.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.