Janssonsnittar

Snittar med Janssons Frestelse

Bjud gästerna på en försmak av julen i form av små fyrkanter med Janssons Frestelse. Dessa små godingar är goda till glöggen och passar utmärkt att mumsa på med hjälp av en nedstucken tandpetare. Byter man ströbrödet mot glutenfritt sådant blir de också helst glutenfria.

God mat till glöggmingel

Jag bjuder gärna in vännerna på glöggmingel eftersom jag tycker det är ett trevligt ätt att umgås. Vill man inte stå och laga en massa mat kan man göra det enkelt för sig och bjuda på stekt prinskorv, färdiga köttbullar och små bitar av kavring med rödbetssallad. Vill man vara duktig och laga allt själv finns här massor av goda recept till när man ska ha glöggmingel. Enkla recept till glöggmingel.

Janssonsnittar

Ca 25 st
Temperatur: 200°C

Janssonsnittar

10 mellanstora potatisar
1 gul lök
55g ansjovisfiléer (1 liten ask)
3 dl vispgrädde
1 msk potatismjöl
salt, vitpeppar
ströbröd*
25g smör
1 bakplåtspapper

1. Hacka lök och ansjovis samt skiva potatisen tunt. Klipp till ett bakplåtspappret så det passar i botten av springform (en form med avtagbar kant). Lägg ut ett lager potatis i botten av formen och salta ovanpå. Strössla ut ett lager lök och ansjovis ansjovis. Upprepa tre varv.

2. Blanda grädde och potatismjöl i en bunke och häll sedan stanningen över gratängen.

3. Strössla ströbröd ovanpå och klicka sedan ut några klickar smör ovanpå. *Är du glutenintolerant, skippa detta steg eller använd glutenfritt ströbröd.

4. Ställ in formen i 200° ca 30-40 minuter. Känn med en tandpetare för att kontrollera om potatisen är mjuk.

5. Tag ut ur ugnen och låt det svalna. Skär sedan till mindre fyrkanter. Servera upplagt på ett fat med tandpetare i.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.