Japansk wok med lax och pepparrotscreme

Gott, glutenfritt och japanskt

Den här rätten blev godare än förväntat. Inspirationen fick jag då jag gick förbi en sushirestaurang. Jag älskar sushi och det doftade så himla gott av lax, wasabi och soja. Eftersom jag undviker ris, pasta och potatis var varken ris eller nudlar ett alternativ. Alltså bestämde jag mig för att ha strimlat kål istället för nudlar.

Godaste pepparrotscremen

Färdig wasabi som man köper på tub smakar inget vidare och är dessutom sötad, därför rev jag istället ordentligt med vanlig pepparrot. Laxen ska bara stekas hårt på undersidan så att den får en knaprig botten och ett nästan rått innanmäte – då blir det kanon. För att få laxen på detta vis; stek cirka 4 minuter (så att stekningen går upp till hälften av laxen, vänd sedan laxbitarna, stek några sekunder och lyft ur. Observera att sojan på bilden innehåller gluten – dock finns flera japanska sojor utan gliadin.

Japansk wok med lax och pepparrotscreme

Japansk wok med lax och pepparrotscreme

För: 4 personer

Wok:

500g savojkål
100g brytbönor
150g shiitakesvamp
180g böngroddar
140g strimlade bambuskott (avrunnen vikt)
125g sojabönor
1 dl solrosfrön
3 msk vit balsmico
salt, peppar

Pepparrotscreme:

0,5 dl riven pepparrot
0,5 dl crème fraîche
100g naturell färskost
salt

4 styckfrysta laxfileer
salt, peppar

1. Skala och riv pepparrotens minsta hålen på ett rivjärn. Blanda med crème fraîche och färskost. Ställ kallt.

2. Plocka bladen av savojkålet. Skölj grus från bladen, rulla ihop och finstrimla.

3. Hetta upp en wokpanna och ha i olja. Ha i savojkål, snoppade brytbönor, böngroddar och skivad shiitakesvamp. Ringla över vit balsamico. Ha ner bambuskott, sojabönor och solrosfrön. Fräs under omrörning på högsta temperatur under några minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Stek laxen cirka 4 minuter på ena sidan (så att stekningen går upp till hälften av laxen, salta och peppra. Vänd sedan laxbitarna, stek några sekunder och lyft ur. Servera med vit balsamico och japansk soja*.

*Observera att vete står med i många innehållsdeklarationer på soja trots att soja är glutenfritt. Soja tillverkas av sojabönor och rostat vete. Efter jäsningen separeras sojasåsen utan att det förekommer något vete i den färdiga sojan – detta deklareras dock i innehållsförteckningen. Läs mer om gluten i soja hos Livsmedelsverket.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.