Järpar med chili,

God sommarmat till grillen

Hej kära vänner och nya besökare! Nu är det dags för mig att bjuda på ett recept som kom att blir en favorit hemma hos oss – nämligen dessa järpar med chili, med couscoussallad och persikor. De så kallade järparna är helt enkelt köttfärs som blandas med chili, citron, persilja, vitlöksklyftor och sedan träs upp på träspett. som Förutom att det blev så gott och fint är det också en maträtt som är enkel att göra. Den kan också göras i förväg vilket gör den lämplig att bjuda på. Det var också precis vad jag gjorde.

Vresros

Ätliga blommor

Den fina och matiga salladen gör jag av två sorters couscos, svartkål, persikor, svarta bönor, fetaost och färsk mynta. Det blir en härlig kombination av smaker och texturer. De rosa bladen på bilden som jag strösslar ut över salladen kommer från Vresros. Alla sorters rosor går att äta, men just Vresrosen tycker jag har en extra god och fruktig smak. Här kan du läsa mer om ätliga blommor, ogräs, blad och skott.

Pärlcouscous är en typ av couscous som består av extra stora korn. Jag kör en blandning av dessa variant och vanlig couscous för att få en skillnad i textur och storlek i munnen. Pärlcouscous är inte heller helt vanligt, så när man bjuder på det brukar folk höja på ögonbrynen och fråga vad det är för något. Det tycker jag är kul. Kan du inte få i pärlcouscous går det att byta hela mängden mot vanlig couscous. Tänk på att couscous görs av vetemjöl och innehåller således gluten. För att göra salladen glutenfri kan du byta couscousen mot quinoa som är en ört. But också ströbrödet i järparna till glutenfritt ströbröd så blir hela rätten glutenfri.

Perfekt mat att förbereda

Ska du servera denna rätt till många gäster (den passar nämligen perfekt till en sommarbuffé) då dubblar du bara mängden. Vill du förbereda rätten gör du nötmixen och couscoussalladen klara. Couscoussalladen kan serveras kall eller ljummen. Järparna steker du nästan klart – alltså inte helt. När det är dags att äta steker eller grillar du dem klart. Då blir de inte torra. Vill du servera järparna kalla är det förstås bara att genomsteka dem från början. Jag gillar dock när köttet är varmt. Om du försteker går det fortare att få dem klara.

En annan variant är att mingla vid grillen med gästerna. Då förbereder du nötmixen och salladen innan gästerna kommer. Färsen blandar du och formar till korvar. Förvara de ostekta spetten på en tallrik med plastfolie över i kylen. Sedan är det bara att grilla spetten när gästerna är på plats. Det tycker jag är ett skönt sätt att umgås vid grillen på. Under receptet hittar du förresten också ett passande vintips.

» Här hittar du fler goda recept på sommarmat

Järpar med chili, couscoussallad och persikor

Couscoussallad och persikor och rosenblad

Järpar med chili, couscoussallad och persikor

För: 4 personer

Järpar med chili, couscoussallad och persikor

Nötblandning:

1 dl sötmandel
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
0,5 dl vita sesamfrön
0,5 dl svarta sesamfrön

Couscoussallad:

2 dl pärlcouscous
2 dl couscous
150g svartkål + smör + 1/2 citron
2 persikor
1 burk/tetra svarta bönor (á 400g)
0,5 dl olivolja
150g fetaost
färsk mynta
dekorera gärna med blad från vresros

Järpar med chili:

1 ägg
1 dl ströbröd
1 röd chilifrukt
1/2 citron
0,5 dl persilja
2 + 4 vitlöksklyftor (hacka de sista och ös ner runt om järparna)
salt, peppar
800g nötfärs
träspett

Tillbehör:

kebabfeferonis

  • Grovhacka mandeln. Hetta upp en stekpanna och ha ner mandel, pumpafrön och solrosfrön – jag brukar spraya över lite spraysmör eller ha en liten skvätt olja i pannan. Stek fröna under omrörning tills de börjar få lite färg. Ha sedan ner sesamfröna och låt dem värmas cirka en minut under omrörning – akta så de inte bränns. Låt svalna och häll upp i en burk.
  • Tillaga pärlcouscousen och den vanliga couscousen enligt anvisningarna på förpackningarna. Strimla svartkålen och stek den i smör på medelvärme. Pressa över lite saft från citronen och salta och peppra. Låt svalna. Tärna persikorna och skölj de svarta bönorna. Blanda allt i en skål tillsammans med olivolja. Bryt i stora bitar fetaost och ha ner blad från mynta. Dekorera gärna med blad från vresros – det är de rosa bladen på bilden.
  • Rör ihop ägg och ströbröd med hackad chili, rivet citronskal och citronsaft, hackad persilja, 2 finhackade vitlöksklyftor samt salt och peppar. Låt blandningen svälla i 10 minuter. Blanda i köttfärsen utan att knåda för mycket och forma sedan till korvar. Stek i smör. Börja gärna med högre temperatur på pannan så de får fin yta runt om, sänk sedan värmen och låt dem genomstekas klart. Finhacka de 4 sista vitlöksklyftorna och strössla över i pannan när det bara är 1-2 minuter av stektiden (steks vitlöken för länge kan den bli bitter). Stick i spetten vid servering och lägg upp järparna på ett fat. Ska du grilla spetten kan du skippa den extra vitlöken. Glöm inte att blötlägga spetten innan, om de är i trä och om du grillar järparna med dem i.

Rekommenderat vin till: Saint Clair Pinot Noir (61160151)

Järpar med chili, couscoussallad och persikor

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.