Järpar med curry och ljummen quinoasalladLjummen quinoasallad

God vardagsmat

I slutet av förra året provade jag Arlas färskostar för matlagning och bakning. Tidigare gick dessa under namnet Buko, men nu heter de alltså istället Arla® Köket Färskost. Jag gillar smaken av naturell färskost och tycker det är kanongott att använda i olika cremer som serveras till maten – dvs en sås med tjockare konsistens. De är också kanon att blanda upp köttfärs med till exempelvis järpar eller köttbullar.

Den med pesto använda jag i dessa julköttbullar som serverades vid buffé då vi hade gäster. Denna med curry blev en riktig favorit och hamnade både i det ena och det andra. Det är rätt lustigt, för tidigare avskydde jag curry.

Enkelt mattips för den stressade

På sistone har jag arbetat väldigt mycket – både helger och kvällar. Då blir det inte så mycket tid kvar till matlagning. För att lösa det problemet har förstås sambon lagat mycket mat. Men vi har också snabbat upp det hela genom att laga större portioner av flera delrätter. Det kan vara olika matiga sallader, köttfärsbiffar, rostade rotsaker osv. När man ska laga middag nästa dag kompletterar man resterna med något nytt. Dels är det himla smidigt. Dessutom blir mat så himla mycket godare dagen efter.

Järpar med curry och ljummen quinoasallad

Lättlagade järpar med köttfärs och curry

De här järparna är lätta att göra och smaksätts med Arlas färskost med fruktig curry. Till quinoasalladen använde jag Kung Markattas ekologiska ramslöksolja. Den tål lite högre temperaturer eftersom den är gjord på rapsolja. I det här fallet spelar det ingen större roll eftersom den bara slås på den ljumna salladen, men hur som helst har den en god smak som påminner lite om vitlök. Får man inte tag i ramslöksolja kan man förstås också byta mot vanlig olivolja – eller göra den själv. Här kommer ett enkelt recept till vardagens middag.

Järpar med curry och ljummen quinoasallad

För: 4 personer

Järpar med curry och ljummen quinoasallad

Köttfärsspett:

700g nötfärs
1 dl Arla färskost med fruktig curry
1 dl ströbröd
salt, peppar
1/2 röd lök

Quinoasallad:

2 morötter
3 stora rödbetor
3 dl quinoa
6 dl vatten
1/2 buljongtärning
1 burk svarta bönor
0,5 dl mandel
1 dl solrosfrön
3 msk ramslöksolja

Tillbehör:

1 burk bearnaisesås
färskost med curry

1. Skala och tärna morötter. Koka i saltat vatten ca 15 minuter. Skölj de svarta bönorna och låt rinna av. Rosta mandel och solrosfrön i lite olja i en stekpanna ett par minuter. Koka quinoan i vatten och buljong i ca 15-20 minuter. Blanda allt i en skål, salta och peppra och ringla över ramslöksolja.

2. Blanda ca 1 dl av färskosten med nötfärs, ströbröd och kryddor. Forma till järpar och stek i smör. Skiva löken och bryn den i stekpannan mot slutet av stekningen.

3. Blanda bearnaisesås med resten av curry-färskosten. Servera till.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.