Fläderjärpar med ljummen sommarsallad

Fläder är så underbart somrigt! När folk ska använda fläder är det vanligt att det blir till saft, géle och annat sött. Hos oss hamnar det oftast i marinader eller drinkar. Till den här rätten tänkte jag göra något annorlunda.

Recept med fläder

Fläderdryckär jag sökte inspiration och kollade på Alla hjärtans dag-rätten Hallonköttbullar med timjandoftande grönsaker, hallonsås och örtcreme insåg jag hur gott det är med söta smaker i köttfärsen. Dessutom fick jag så bra respons på den rätten att jag var tvungen att prova igen. Blir du nyfiken nu? Då måste du testa. Jättegott och en perfekt som lätt middag en sommarkväll.

Grilla järpar av köttfärs

Det här receptet baseras på färdig flädersaft som man köper i butik. Vill du göra egen flädersaft föreslår jag att du kollar in hos MatGeek där fläderproffset Johan Hedberg bjuder på smarrigaste receptet på flädersaft.

Järpar med fläder och ljummen sommarsallad

För: 4 personer

Fläderjärpar med ljummen sommarsallad

Fläderjärpar:
2 dl smulat, dagsgammalt bröd
1,5 dl Kiviks fläderblomsdryck med citron
2 ägg
2 vitlöksklyftor
500g köttfärs
1/2 gul lök
salt, peppar, oregano

Till pensling:
1 tsk liquid smoke
0,5 dl Kiviks fläderblomsdryck med citron
2 msk olivolja
salt, peppar

Ljummen sallad:
1 kg färska rödbetor
1 dl solrosfrön
1 rödlök
2 avocado
250g gula cocktailtomater
70g rucola
1 kruka koriander
150g minimozzarella
1/2 citron
2 msk olivolja

1. Skala och dela rödbetorna till mindre bitar, koka dem sedan mjuka i saltat vatten (ca 30 minuter). Häll av vattnet.

2. Hetta upp en panna med lite olja och rosta solrosfröna. Skiva upp rödlöken, tärna avocado och halvera cocktailtomaterna. Ha ner allt i en skål tillsammans med rucola, grovhackad koriander, samt mozzarella. Vänd ner rödbetorna och pressa över citron. Avsluta med att ringla olja över och blanda ihop allt.

3. Smula ner brödet i en bunke och rör ihop med fläderdryck, ägg och pressad vitlök. Finhacka löken och ha ner den och köttfärsen i bunken. Rör ihop allt och krydda.

4. Rör ihop liquid smoke i en skål tillsammans med fläderdryck, olivolja och kryddor. Forma köttfärsen till rullar och stek eller grilla dem sedan till de fått fin yta. Pensla med jämna mellanrum med flädermarinaden.

Rekommenderat vin till: Cameleon Malbec (nr 6581) – 79:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.