Järpish med matvetesallad och currycreme

Hälften kött, hälften grönsaker

Till våren 2016 kom det helt ett helt gäng med hälften-hälften-produkter där man blandar grönsaker och kött. Scan lanserade Korvish och Järpish, ICA slog till med Gott liv korvar med kött och grönsaker, medan Garant kontrade med Ekologisk 50/50 Mungbönskorv och Korngrynskorv. Det sägs att vi äter för mycket kött, och för oss kan jag säga att det nog stämde – vi åt väldigt mycket kött. Att växla om till en grönare livsstil var inget svårt. Det var egentligen inte jag tänkte på det eller gjorde det för att någon sagt att vi åt för mycket kött, det kändes bara lite fräschare och råkade sammanfalla med denna period.

Köttfria recept

Hos oss har det hållit i sig och nu äter vi ofta köttfritt till middag. Det är inte konstigare än att välja fisk eller fågel till maten. För mina föräldrar däremot är det fortfarande en del knorrande och förskräckta miner när jag säger att vi ska äta vegetariskt. När vi bor ute på landet tillsammans under sommar- och vinterledigheten lagar vi mycket mat tillsammans, men det är oftast jag som lagar, eller åtminstone hittar på det mesta av det vi äter. Jag försöker att vänja dem vid grönare rätter, och varje gång vi ätit sitter de med förvånad uppsyn och måste erkänna att det var gott.

Många vill äta grönare men vet inte riktigt hur. Man vet helt enkelt inte hur man ska kombinera smaker, konsistenser och råvaror för att få en mättande och god middag. Många har också en bild av ett par sladdriga salladsblad när man säger vegetariskt.

Var femte svensk vill minska sin köttkonsumtion

Enligt en Sifo-undersökning utställd av Axfood är de tre största orsakerna till att allätare vill konsumera mer vegetariskt: miljön, hälsan och omsorg om djuren. Var femte konsument vill äta mer grönt, hälften tycker att de behöver mer kunskap om vegetarisk matlagning och var tionde person skulle äta vegetarisk mat oftare om utbudet av varor i butikerna var större.

Enkel vardagsmat med mindre kött

För den som vill äta mer grönsaker är hälften-hälften-produkterna ett bra alternativ. Av de jag provat tycker jag bäst om järpish från Scan vilket är som små köttbullar som består av hälften fläskkött och hälften grönsaker. Det jag gillar med Scans produkter är att man kan vara säker på att köttet kommer från Sverige. Även grönsakerna och ärtorna i produkterna kommer från Sverige. Det är bra (eftersom man vill gynna den svenska livsmedelsindustrin) och mer än man kan säga om vissa andra produkter.

Järpish med matvetesallad och currycreme är smidig vardagsmat när man vill äta enkelt och få ihop något gott snabbt – med mindre kött. Äter man helt köttfritt kan man förstås byta järpishen mot hemmagjorda, vegetariska biffar. Man kan också byta järpishen mot vanliga köttbullar eller falafel.

» Köttfria och goda recept hittar du här

Järpish med matvetesallad och currycreme

För: 4 personer

Järpish med matvetesallad och currycreme

Matvetesallad:

2,5 dl matvete
3,5 dl vatten
salt
2 morötter
1 broccolihuvud
2 dl gröna ärtor
1 tetra kidneybönor

Curry- och mangocreme:

2 dl creme fraiche
0,5 dl Kung Markatta Curry-Mangosås
salt

Övrigt:

1 förpackning järpish lime/chili
1/2 kruka färsk koriander

1. Koka upp en kastrull med saltat vatten och ha ner matvetet när det kokat upp. Låt sjuda under lock i 15 minuter. Skär morötter och broccoli till mindre bitar och ha ner dem i kastrullen när det är cirka 5 minuter kvar.

2. Tina ärtorna och skölj kidneybönorna. Blanda med matvetet och smaka av med extra salt och peppar.

3. Rör ihop creme fraiche med curry- och mangosåsen och smaka av med salt.

4. Stek järpishen på hög temperatur i en stekpanna då de får yta. Servera till matvetesalladen med färsk koriander.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.