Järpish med quinoasallad

Enkel och grönare vardagsmat

Något jag inte trodde skulle hända hände – vi har börjat äta mindre kött! Jag och min sambo har alltid varit stereotyperna av köttätare som bara måste ha kött på tallriken. Jag har besökt många slakterier och aldrig haft problem med insikten om var kött kommer ifrån eller hur det blir till. Det är något jag tycker alla som äter kött ska känna till och inte mörka för sina barn.

Men, någon gång denna vår började jag laga grönare mat. Jag var liksom inte sugen på kött, och på något vis kändes det renare, fräschare och lite vårigt. Jag tror att många kan känna igen sig i det här, för trenden att äta mer köttfritt håller i sig.

Bör man äta mindre kött?

Det började med den internationella kampanjen Köttfri Måndag som skulle få oss att minska vår köttkonsumtion genom att äta vegetariskt en dag i veckan. Idag har detta anammats av många som vet att man kan äta köttfritt varje dag. Flera av Sveriges stjärnkrogar har också börjat servera grönare mat och låter grönsaken vara huvudråvaran. Vi kunder kan istället välja tillbehör i form av kött. Detta kunde vi bland annat se på Kockarnas Krog på mässan Mitt Kök i Stockholm förra året. Åtminstone ett vegetariskt alternativ på menyn är inte längre ovanligt.

Bra mattrend som håller i sig

RotsakerAtt äta grönare tycker många är svårt. Varför? Ja, för man vet helt enkelt inte vad man ska laga eller hur man ska få i sig tillräckligt med protein.

Här i bloggen finns många vegetariska recept. De är antingen ovo-vegetariska, lakto-vegetariska eller båda – jag skiljer inte på dem. Det finns även köttfria recept. Det är inte svårt att äta mindre kött när man får lite hjälp på vägen.

Man behöver heller inte växla över till att bli vegetarian bara för att man vill äta mindre kött. Att vara vegetarian ter sig idag så på så många vis – det finns ovo-vegetarianer (som äter ägg), lakto-vegetarianer (som äter mjölkprodukter), demivegetariarianer (som äter fisk och kyckling) och många fler.

Hur börjar man äta mer grönt?

För den som vill börja i mindre skala att dra ner på köttet och äta mer grönsaker finns det hjälp på traven. Många producenter har förstått att det här är något som kommer att hålla i sig, därför kan man idag hitta fler produkter som innehåller hälften kött, hälften vegetariskt innehåll. Smart!

Korvish och Järpish

JärpishBland dessa nytänkare hittar vi Scan och deras Korvish och Järpish – två nyheter där man ersatt 55% av köttet med grönsaker, bönor och ärtor. Köttråvaran är förstås också svensk. Den som lät bli att skolka från engelska-lektionen vet att amerikaner och engelsmän lägger till -ish på saker som betyder ”ungefär”. Därför har man gett dessa nya produkter det här finurliga namnet – det är ungefär som korv och och järpar.

Därför ska man välja svenskt kött

Sedan ett par år tillbaka försöker jag välja svenskt kött i så stor utsträckning det går. Det är nämligen ett faktum att våra grannländer söderut använder mycket antibiotika. Importen av kött från Danmark har minskat med 25% vilket är bra! Samtidigt ökar importen från andra länder där mycket mer antibiotika används, exempelvis Polen och Tyskland. Världshälsoorganisationen WHO har pekat ut antibiotikaresistenta bakterier som ett av världens folkhälsoproblem. Var smart och välj svenskt kött om du är rädd om dig själv.

JäprishJärpish med quinoasallad är enkelt att laga och passar utmärkt som middag vilken vardag som helst. Den är också glutenfri eftersom järpish görs med potatismjöl. Det ingår alltså inte gluten i järpish men finns i andra produkter som produceras på anläggningarna. Risken för kontaminering är mycket liten, men det kan vara bra att observera om man är överkänslig.

Både quinoa och hirs som jag har använt i salladen är också glutenfritt. Färgglad och härlig blir den tack vare majs, svarta bönor, morötter och salladslök. Jag valde järpish lime och chili eftersom smakerna i dessa funkar bra till quinoasalladen och såsen. Är man stor i maten, som jag ock min sambo, behöver man två paket järpish. Vill du få middagen laktosfri väljer du laktosfri creme fraiche. För mjölkfritt alternativ kan man byta såsen mot exempelvis hemmagjord hummus – det är jättegott att blanda med färsk dill.

Järpish med quinoasallad

För: 4 personer

Järpish med quinoasallad

Quinoasallad:

3 dl quinoa eller hirs (eller 50/50)
1 tsk grönsaksbuljong
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 stor morot
2 salladslökar
1/2 röd chilifrukt
1/2 kruka koriander
1 tetra svarta bönor
1 liten burk majs
salt, peppar

Sås:

2 dl créme fraiche
1/2 kruka dill
1/2 citron
salt

Tillbehör:

1-2 paket järpish lime och chili
träspett

1. Koka quinoa eller hirs med buljong enligt anvisningen på förpackningen. Hacka röd lök, vitlök, morot, salladslök och röd chili och stek i smör i en stekpanna några minuter. Skölj svarta bönor och häll av vattnet från majsen. Blanda quinoa/hirs i en skål tillsammans med stekta grönsaker, svarta bönor, majs, färsk koriander och kryddor.

2. Rör ihop creme fraiche med hackad dill och saften från en halv citron. Ställ svalt.

3. Stek järpisharna med smör i en stekpanna så de får yta runt om. Trä gärna upp dem på ett träspett när de är stekta. Servera med inlagda jalapeños.

Receptet är ett samarbete med Scan.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.