Jerkburgare med ananasringar och klyftpotatis

God sommarmat på grillen

Vad sjutton är egentligen jerkburgare? Jerkburgare är en gammal hederlig hamburgare som smaksatts med så kallad jerk-krydda. Jerk-krydda är ett jamaikanskt påfund och således en kryddmix bestående av bland annat kryddpeppar, muskot och timjan. Alla har lite olika kryddor i sin mix, men de flesta innehåller även kanel, ingefära muskot och något sött i form av farinsocker eller melass.

Annorlunda burgare

Dessa jerkburgare med ananasringar och klyftpotatis har inspirerats av smakerna i karibien, också kallat det kreolska köket. Här har man gärna frukt i maten och allehanda spännande kryddor. Förutom jerk-kryddan i biffarna lägger man även härliga ananasringar i burgarna. Det blir en härlig kombination som passar utmärkt till sommarens grillkvällar. Det är även härligt med hetta från chili i dessa burgare. Alla gillar förstås inte chili, då hackar man den bara vid sidan av och låter var och en lägga på så mycket den själv vill ha. Älskar alla chili kan man likaväl ha cili direkt i biffarna.

Till burgarna passar ett lite fruktigare vin – exempelvis ett vitt vin av verdejo eller en snäll zinfandel i rött. Rosé sägs ju också passa till allt, så varför inte?

» Här hittar du fler recept på olika burgare

Jerkburgare med ananasringar och klyftpotatis

För: 4 personer

Jerkburgare med ananasringar och klyftpotatis

Klyftpotatis:

500g fast potatis
0,5 dl rapsolja
2 tsk grillkrydda
salt, peppar

Padrones:

1 påse padrones (gröna småpaprikor)
0,5 dl rapsolja
flingsalt

Jerk krydda:

2 tsk farinsocker
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen kanel
1 tsk malen malen muskot
1 tsk malen ingefära
1 tsk timjan

Hamburgerbiffar:

600g nötfärs
1 ägg
1 vitlöksklyfta
jerk-krydda (se ovan)
1 tsk lökpulver
salt, peppar

Tillbehör:

4 skivor ost (ex cheddar)
1-2 röda chilifrukter
1/2 rödlök
1/2 röd paprika
4 ananasringar
4 blad sallad
4 hamburgerbröd (Frisco)
4 hela saltgurkor

1. Gnugga potatisen ren och skär till klyftor. Ringla olja i en ugnsform och lägg ner potatisklyftorna. Dra över ett varv grillkrydda samt salt och peppar. Blanda allt så potatisen får olja på sig. Rosta i 225C° i 30 minuter eller till de fått färg och mjuknat. Ta gärna ut formen och rör om efter halva tiden.

2. Hetta upp olja i en stekpanna. Ha ner padronesarna och stek dem till de fått fin yta och blivit lite sotiga. Låt rinna av på ett hushållspapper. Smula över flingsalt.

3. Blanda färsen med ägg och kryddor. Forma till biffar och grilla eller stek i smör. Lägg ost på de varma, nygrillade biffarna.

4. Hacka chili och lök. Skär paprikan till strimlor. Lägg ett salladsblad på varje botten-brödskiva. Fördela ut lök och sedan biffen. Lägg en ananasring på varje biff och strössla över paprika och chili. Servera med saltgurka, padrones och klyftpotatis. Saknar du hamburgerdressing finns receptet på det här.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Lyxa till sommarens grillade hamburgare med annorlunda smaker – som jerkburgare med ananasringar och klyftpotatis.