Krämig hemlagad potatisgratäng

Godaste potatisgratängen

Ibland blir man galet sugen på en krämig hemlagad potatisgratäng. Det är trots allt så gott och passar till så mycket. Den bästa potatisgratängen gör min sambo. Har har trixat med olika varianter i flera år och testat sig fram med olika tillagningssätt och innehåll. Dock är ibland det enklaste sättet det allra enklaste. Man behöver inte hålla på med en massa smaker och ingredienser för att det ska bli bra – det krävs bara fem saker; potatis, gul och vitlök, vispgrädde och ett lager riven ost på toppen.

Så gör du bästa potatisgratängen

En del håller på och förkokar potatis i grädde i en gryta innan den åker ner i gratängformen – helt onödigt! Dels blir det mer disk och dels kan potatisen koka söner. Det går inte snabbare och det blir inte bättre. Allra bäst blir det när man låter gratängen vara stilla i ugnen och lagar den som den ska redan från början. Då går potatisens stärkelse ut i gratängen där den ska. När man ska göra en krämig hemlagad potatisgratäng finns det inga genvägar – det finns bara smarta knep.

Olika sorters potatisgratäng

Potatisgratäng passar till mycket och är så himla gott. Vill man ändå variera smaken på potatisgratängen kan man blanda i smulad getost eller fetaost. Man kan också byta grädden i potatisgratängen mot creme fraiche för att få en lite syrligare framtoning. Är man känslig mot löksmak är också ett gott knep att bryna den gula löken i en stekpanna innan man har ner den i gratängen – precis som i en Janssons Frestelse. En annan variant är att ha ner stekta kantareller, späcka den med kapris eller att blanda grädden med krossade tomater som i detta recept. Då blir gratängen röd och tjusig.

Fast eller mjölig potatis?

Krämig potatisgratäng med gräddeVilken sorts potatis man använder i gratängen spelar ingen roll – fast och mjöligt blir nämligen precis lika bra. Folk frågar ändå eftersom de blir osäkra, så ta för all del mjölig potatis om du har svårt att bestämma dig.

En potatisgratäng behöver ordentligt med värme och god tid för att bli bra. För att inte bränna den är ett smart knep att lägga över ett lager aluminiumfolie efter halva tiden. Tänk också på att vätskan, i det här fallet grädden, inte får gå hela vägen upp till kanten på gratängen. Då bubblar det nämligen över när gratängen blir varm. Låt det åtminstone vara en centimeter upp till kanten utan vätska.

Festmat som kan lagas i förväg

Potatisgratäng är alldeles utmärkt att laga dagen innan. Jag tycker det är något av det smidigaste man kan laga när man ska ha gäster och vill bjuda på något gott. När gratängen får stå till sig blir den ju nämligen ännu godare. Värm gratängen igen i ugnen i 150 grader med varmluft (200 i vanlig ugn) och låt den stå inne under folie i cirka 20 minuter – eller till den är varm.

Servera förslagsvis med en god köttbit, ångade grönsaker och smörstekta kantareller. Under receptet hittar du tre förslag på rätter att servera din potatisgratäng till.

» Fler recept på potatisgratäng hittar du här

Krämig hemlagad potatisgratäng Krämig hemlagad potatisgratäng

För: 8 personer
Temperatur: 225°C

1 kg mjölig potatis
1 stor gul lök
salt, vitlökspulver
5 dl vispgrädde

Gör så här:
1. Skala och skiva potatisen tunt. Finhacka löken.

2. Smöra en ugnsfast form på cirka 30 x 20 centimeter och fördela ut ett lager potatis. Salta och pudra över vitlökspulver. Strössla över ett lager hackad lök. Fortsätt på samma vis hela vägen upp och avsluta med ett lager potatis överst.

3. Slå över grädden och platta till allt. Grädda potatisgratängen i 225°C i vanlig ugn eller 200°C i varmluftsugn i 40-50 minuter. Täck med ett lager aluminiumfolie efter halva tiden.

Tips på maträtter att servera din potatisgratäng till

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Krämig hemlagad potatisgratäng är det bästa som finns och passar utmärkt till kött och fisk. Så här gör du bästa potatisgratängen.