Jordärtskockssoppa med picklad rödlök, löjrom och rostade hasselnötter

God och lyxig soppa till festen

Jag är larvigt förtjust i jordärtskocka, men eftersom min sambo hatar det äts det alleles för sällan hemma. För att råda bot på det hela passade jag på att laga denna goda jordärtskockssoppa med picklad rödlök, löjrom och rostade hasselnötter när han var sjuk. Visst kan man äta olika saker till middag när man är tillräckligt sugen, men det är ju lite trist.

Soppa och puré på jordärtskocka måste vara de två godaste sakerna man kan göra med denna fina lilla knöl. Visste du förresten att jordärtskocka är släkt med solrosen? Det märker man också tydligt när man odlar jordärtskocka själv eftersom växten ovanför mark ser ut som en solros. För första gången har vi faktiskt planterat jordärtskocka på landstället, så det ska bli kul att se hur det går. Tänk själv att kunna skörda och njuta av denna godsak från egna landen – vilken lyx!

Soppa med jordärtskocka

Denna jordärtskockssoppa är i alla fall både god och festlig. Tillsammans med picklad rödlök, löjrom och rostade hasselnötter blir det en härligt färggrann maträtt där smakerna är i perfekt harmoni med varandra. Denna soppa bara måste du prova. Servera exempelvis som förrätt när du har gäster. För egen del tycker jag att den är så fin och festlig att den även passar utmärkt till nyårsafton. Har du gäster som är vegetarianer (lakto-vegetarianer) är det bar att skippa löjromen.

» Här hittar du fler recept på olika soppor

Jordärtskockssoppa med picklad rödlök, löjrom och rostade hasselnötter

För: 4 personer

Jordärtskockssoppa med picklad rödlök, löjrom och rostade hasselnötter

Picklade rödlökshjärtan:

2 röda steklökar
1 dl vatten
1 msk socker
2 tsk ättika

Jordärtskocksoppa:

600g jordärtskocka
1 gul lök
2 dl vitt vin
3 dl grädde
6 dl vatten
salt, peppar

Topping:

extra virgin olivolja
1 dl hasselnötter
8 tsk löjrom eller sikrom
1 ask smörgåskrasse

1. Koka upp vatten och blanda med i socker och vinäger. Rör om tills sockret löst upp sig. Halvera lökarna. skär av ändarna och ha ner lökarna i lagen. Låt ligga och dra i cirka 1 timme.

2. Skala och hacka lök och jordärtskockor. Fräs upp löken i smör. Tillsätt vitt vin och låt det puttra ihop så att cirka 1 tredjedel blir kvar av vätskan. Tillsätt grädde och vatten, ha ner de hackade jordärtskockorna och koka dem mjuka i cirka 10-15 minuter. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar.

3. Rosta hasselnötterna i en torr panna och gnugga sedan av skalen med hjälp av en handduk. Slå upp soppan i skålar och ringla över lite olivolja. Fördela ut löjrom, picklade rödlökshjärtan, hasselnötter och klippt smörgåskrasse. Slå soppan över vid bordet.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Jordärtskockssoppa med picklad rödlök, löjrom och rostade hasselnötter är festligt och gott. Servera denna goda soppa till helg, fest eller nyårsfesten.