Jordgubbstårta med fläder och rabarber

Sommartårta till midsommar

Med bara några få dagar kvar till midsommarafton passar dte bra med ett recept på sommartårta. Denna jordgubbstårta med fläder och rabarber svängde jag ihop förra sommaren och gjöd på till sambons födelsedag. Eftersom det visade sig att vi hade en fläder på tomten passade jag på att göra flädersaft den sommaren. Denna blir ju som ett koncentrat som man blandar med vatten. Tack vare den koncentrerade smaken och att den är lite simmig passar flädersaften perfekt att ha i sommartårtan.

I denna tårta har jag även hemmagjord rabarbersylt vilket adderar en härlig friskhet och syra till tårtan. Eftersom denna fina sommartårta innehåller både hemmagjord flädersaft och rabarbersylt valde jag att köpa sockerkaksbottnarna – lite måtta får det vara på präktigheterna, och tidsåtgången för den delen. Vill man däremot göra sig egen sockerkaksbotten är det bara att spana in receptet som du hittar här.

Dekorera med ätliga blommor

Förutom fläder, rabarber och sockerkaka innehåller denna tårta vaniljsås samt jordgubbar och vispad grädde på toppen. Till vaniljsåsen brukar jag ta Marsan pulver till snabb vaniljsås. Denna blir tjockare och flyter inte ut över hela pajen. Man kan så klart också göra egen vaniljsås och blanda den med majsstärkelse så den tjocknar. Servera denna tårta till midsommar eller till födelsedagsfirandet. Jag har dekorerat min sommartårta med citronmeliss och rödklöver som är en ätbar blomma.

» Här hittar du fler recept på goda tårtor

Jordgubbstårta med fläder och rabarber

Jordgubbstårta med fläder och rabarber

För: 10-12 personer

3 dl flädersaft
1 sockerkaksbotten
1,5 dl rabarbersylt
1-1,5 dl vaniljsås marsan
2 dl vispgrädde
600g jordgubbar

Till dekoration:

några kvistar citronmeliss
3 blommor av rödklöver

  • Koka ner flädersaften till halva mängden så den blir simmig. Låt den helt enkelt småputtra utan lock och rör om då och då.
  • Lägg ut första lagret med sockerkaksbotten på en tallrik med tårtpapper eller bakplåtspapper. Ringla ut flädersirapen och låt den dra in. Bred sedan på ett tjockt lager rabarbersylt ovanpå.
  • Lägg på nästa lager av sockerkaksbottnen och ringla på marsansås. Lägg på sista lagret av sockerkaksbottnen.
  • Vispa grädden och bred på runt om. Dekorera med jordgubbar, kvistar av citronmeliss och snoppad rödklöver.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.