Juldrink med äpple och whisky

Julig drink med whisky

Folk blir ibland lite förvånade över att jag föredrar att puffa på en cigarr tillsammans med en riktigt rökig whisky, en sjysst rom eller en cognac till. Jag har aldrig varit mycket för Baileys och annan sötslisk och brukar hålla mig borta från sånt som kan anses vara typisk ”tjejdricka”. Att det kan ses som tjejdricka upptäckte jag på ett bröllop där alla killarna tagit whiskey och alla tjejerna stod och sippade på Baileys – alla utom jag.

Förutom en riktigt rökig whisky är jag också förtjust i drinkar med whisky. I drinkarna bör däremot whiskyn inte vara så rökig. Favoriterna att blanda drinkar med är The Famous Grouse, Jack Daniels Tennessee Whiskey och Jim Beam Bourbon. Man bör alltså inte satsa på de långlagrade, skotska dyrgriparna – det är bara slöseri.

Recept till en klassisk jul

En mycket trevlig smakkompis till whisky är äpple. Denna jul satsade jag alltså på en enkel men ack så god juldrink med äpple och whisky. Jag är inte mycket får att stå och pilla, greja och skaka drinkar. Jag vill bara blanda grejerna, ha i lite is och avnjuta. Alltså är det här en drink utan krusiduller och några enkla ingredienser. Jag kommer garanterat att avnjuta denna goding i soffan, väntandes på att julaftonen ska göra entré. På tal om julafton, här hittar du recepten på min familjs klassiska julmat.

» Prova även denna smarriga juldrink med apelsin och saffran

Juldrink med äpple och whisky Juldrink med äpple och whisky

1 drink

1 äppelskiva
is
4-6 cl blended whisky
6 cl koncentrerad äppeljuice
0,5 dl vatten
tonic water
kanel + socker

1. Blanda socker och kanel. Doppa glasets kant i vatten eller koncentrerad äppeljuice. Doppa sedan i kanel- och sockerblandningen.

2. Lägg en äppelskiva och is i glaset.

3. Blanda whisky, äppeljuice och vatten i glaset. Slå på med tonic water.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.